Románia

2022.05.28. 13:15

Esőre és heves szélre vonatkozó első- és másodfokú risztások országszerte hétfő reggelig

Illusztráció

Agerpres

Esőre és heves szélre vonatkozó első- (sárga) és másodfokú (narancssárga) riasztásokat adtak ki szombaton a meteorológusok szinte az egész ország területére. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) előrejelzése szerint szombat déltől hétfő délelőtt 10 óráig másodfokú, fokozott légköri instabilitásra és bő csapadékra vonatkozó riasztás van érvényben Olteniában, Muntenia nyugati és északnyugati részében és helyenként a Déli-Kárpátokban.

Az említett térségekben szélviharok is keletkezhetnek, a légmozgások sebessége elérheti a 75-90 kilométert óránként. Jégesőre és sűrű villámlásra is számítani kell. Ugyanebben az időszakban az ország déli, délkeleti és középső részében szintén fokozott légköri instabilitásra vonatkozó elsőfokú riasztás van érvényben. Vasárnap déltől hétfő délelőtt 10 óráig pedig az északi országrészre, pontosabban Máramaros, Beszterce-Naszód megyére, illetve Suceava és Neamţ megye hegyvidékére is kiterjed a riasztás.

Sűrű villámlásokra, felhőszakadásokra, viharos szélre, helyenként jégesőre lehet számítani. A légmozgások sebessége elérheti az 55-75 kilométert óránként, elszigetelten pedig meghaladhatja a 80 kilométert óránként, a leeső csapadék mennyisége pedig meghaladhatja a 20-30, elszigetelten a 40 litert négyzetméterenként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában