Szolidaritás

2022.05.19. 16:05

Ciucă: A portugál katonák jelenléte Romániában bizonyítja, hogy a NATO minden tagállama mellett kiáll

Forrás: Facebook

Agerpres

A portugál katonák jelenléte Romániában, Caracalban a nagyfokú szolidaritás és barátság bizonyítéka, de egyben "élő bizonyítéka annak, hogy a NATO minden egyes tagállamával szolidáris", függetlenül attól, hogy földrajzilag hol helyezkednek el a transzatlanti térségben - jelentette ki Nicolae Ciucă. A kormányfő csütörtökön Klaus Iohannis elnökkel és Antonio Costa portugál miniszterelnökkel közösen ellátogatott az Olt megyei Caracalban levő 1-es számú kiképző zászlóaljhoz.

"Ebben a mindannyiunk számára nagyon bonyolult és nagy kihívást jelentő helyzetben, amelyet Oroszország Ukrajna elleni illegális, ki nem provokált agressziója idézett elő, Románia elítélte az inváziót és a nemzetközi jog megsértését. Ugyanakkor lehetőségünk nyílt arra, hogy valós időben lássuk szövetségünk működését egy összetett válságban, és megtapasztaljuk a szolidaritás kifejeződését, amelyet szövetségeseink és partnereink az Európai Unióban tanúsítottak irántunk" - jelentette ki Ciucă.

Hozzátette, Románia nagyon hálás Portugáliának, hogy részt vesz a romániai küldetésekben, és a "portugál katonák jelenléte Caracalban azt is szemléletesen bizonyítja, hogy a NATO minden tagállama mellett kiáll, függetlenül attól, hogy földrajzilag hol helyezkednek el a transzatlanti térségben".

Együttműködés

A Románia és Portugália közötti védelmi együttműködési megállapodás a kétoldalú védelmi kapcsolatok továbbfejlesztésének alapja - jelentette ki csütörtökön Nicolae Ciucă miniszterelnök. A dokumentumot a román és a portugál védelmi miniszter látta el kézjegyével Bukarestben. Az együttműködés a hadiipari kutatásra és fejlesztésre terjed ki, a katonai felszerelések közös gyártására nem, mivel Romániában ez az ágazat a gazdasági minisztérium hatáskörébe tartozik - fejtette ki kérdésre válaszolva Ciucă a portugál miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatón. Hozzátette, a most aláírt dokumentum a már eddig is létező megállapodást frissíti fel, tekintettel a kétoldalú katonai kapcsolatok új keretére, és nyitott a jövőbeni együttműködés bármely formájára.

Antonio Costa: a portugál fegyveres erők készen állnak teljesíteni a NATO-küldetéseket

A portugál fegyveres erők készen állnak a NATO főparancsnoksága által rájuk bízott feladatok teljesítésére - jelentette ki Antonio Costa portugál miniszterelnök. Portugália széles körű kötelezettséget vállalt az Egyesült Nemzetek Szervezetével, az Európai Unióval és a NATO-val szemben, hogy jelen legyen fegyveres erőivel ott, ahol szükséges, mondta Antonio Costa. 

Véleménye szerint nagyon fontos, hogy ne hagyják figyelmen kívül azt a globális kihívást, amelyet az Oroszország által a NATO keleti határán elkövetett katonai agresszió jelent. "Portugália mindig szívesen vett részt a NATO-missziókban, a balti országok védelmében és a keleti szárnyon egyaránt. Sok éve intenzíven együttműködünk a román fegyveres erőkkel, közös projektjeink voltak például a román és portugál tisztek képzése terén a közös cselekvési képesség fejlesztése érdekében" - szögezte le a portugál kormányfő. Arra a kérdésre, hogy a portugál erők romániai jelenlétét meg lehet-e hosszabbítani, Costa azt válaszolta, hogy amennyiben szükséges lesz, igen. "Úgy döntöttünk, hogy megerősítjük a NATO elrettentő képességét Romániában, és ha az Európai Főparancsnokság szükségesnek és megfelelőnek tartja a misszió meghosszabbítását, folytatódni fog a küldetés" - mondta a portugál kormányfő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában