Románia

2022.05.26. 16:06

Cărbunaru: A kormány jóváhagyta a földgázellátás biztonságára vonatkozó vészhelyzeti tervet

Agerpres

A kormány jóváhagyta a romániai földgázellátás-biztonsági vészhelyzeti tervet - jelentette be csütörtökön Dan Cărbunaru. A kormányszóvivő szerint a terv egy sor olyan intézkedés és eljárás kidolgozását írja elő, amelyek célja az ország gázellátásában bekövetkező esetleges zavarok hatásainak megszüntetése vagy csökkentése. A dokumentumnak megelőző szerepe van, és a nemzeti és európai jogszabályokkal összhangban időszakosan meg kell újítani.

Hozzátette, az új vészhelyzeti terv három válságszintet különböztet meg. Az első a korai előrejelzési - amikor konkrét és megbízható információk állnak rendelkezésre arról, hogy olyan esemény következhet be, amely jelentősen rontja a gázellátási helyzetet, és riasztási vagy vészhelyzeti szintet válthat ki.

A következő szint a riasztási, amikor olyan gázellátási zavar vagy kivételesen magas gázkereslet következik be, amely jelentősen befolyásolhatja a gázellátási helyzetet, de a piac még képes kezelni ezt a zavart vagy keresletet anélkül, hogy olyan intézkedésekre lenne szükség, amelyek nem a piac működésén alapulnak.

A harmadik pedig a vészhelyzeti szint, amely kivételesen magas kereslet vagy jelentős gázellátási zavar, illetve a gázellátási helyzet egyéb jelentős romlása esetén lép fel, és minden vonatkozó piaci intézkedést végrehajtottak már, de a földgáz mennyisége nem elegendő a kereslet kielégítésére, így új, nem piaci alapú intézkedésekre van szükség, különösen a védett fogyasztók gázellátásának biztosítása érdekében -magyarázta Cărbunaru. A szóvivő szerint a felsorolt helyzetekben az energiaügyi minisztériumnak kell átvennie a válság kezelését, és felel azért, hogy a tervben szereplő intézkedéseket gyakorlatba ültessék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában