Románia

2022.05.27. 12:06

Az Európai Tanács rendkívüli brüsszeli ülésén vesz részt jövő hét elején Klaus Iohannis

Forrás: presidency.ro

Agerpres

Az Európai Tanács rendkívüli brüsszeli ülésén vesz részt Klaus Iohannis államfő hétfőn és kedden. Az ülés napirendjén a biztonsági helyzet és az Orosz Föderáció Ukrajna elleni agressziójának következményei szerepelnek.

Az európai vezetők megvitatják, hogyan lehetne további politikai támogatást, valamint humanitárius, gazdasági és pénzügyi segítséget nyújtani Ukrajnának, és szó lesz az Európai Unió leendő szerepéről a háború sújtotta térségek újjáépítésében. Tekintettel arra, hogy a jelenlegi válság több síkon is kihatással van a Moldovai Köztársaságra, a tanácskozáson terítéken lesz a Moldova ellenállóképességének megerősítéséhez nyújtandó segítség is - tájékoztatott az Államelnöki Hivatal.

Az államelnökök és kormányfők tárgyalnak az ukrajnai élelmiszerexport folytatásáról és a globális élelmiszerbiztonság védelméről is. Ugyanakkor védelmi és biztonsági témákat is körüljárnak, tekintettel arra, hogy az Európai Bizottság nemrégiben felhívta a figyelmet a védelmi beruházások terén észlelt hiányosságokra.

Az Orosz Föderációtól való energiafüggetlenedést célzó uniós terv, a RePowerEU keretében tett ajánlásokból kiindulva az államfők és miniszterelnökök folytatják a megbeszéléseket az energiaforrások és energia-útvonalak diverzifikálásáról is, valamint az európai energiaárak ingadozásának féken tartásáról, hogy a kiszolgáltatott kategóriák nagyobb biztonságban érezhessék magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában