Románia

2022.05.26. 14:01

Az egyetemeknek lehetőségük lesz tevékenységük egy részét online végezni

Illusztráció

Agerpres

A romániai egyetemek a 2022-2023-as tanévtől kezdve a digitális eszközöket kihasználva online végezhetik tevékenységük egy részét - döntött csütörtökön a kormány egy sürgősségi rendelettel. Az oktatási törvény eddigi előírásai szerint az egyetemi oktatás kizárólag a tanárok és a diákok egyidejű fizikai jelenlétével zajlódhatott. A kormány által csütörtökön jóváhagyott paradigmaváltással az egyetemeknek lehetőségük lesz már idén ősztől online is megszervezni tevékenységeiket - mutatott rá Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter a kormánypalotában tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette: ehhez természetesen eleget kell tenniük a minőségi követelményeknek, amelyeket a sürgősségi rendelet Hivatalos Közlönyben való megjelenése után rögtön kidolgoz az illetékes intézmény. A miniszter azt is bejelentette, hogy a tárca csütörtökön pályázatot hirdetett az egyetemek digitalizációjának támogatására, amely keretében összesen 234 millió eurót lehet lehívni projektekre.

Az előadó-művészeti egyetemi karokon az alapképzés időtartama háromról négy évre nő

A kormány csütörtökön sürgősségi rendelettel jóváhagyta az előadó-művészeti egyetemi karokon az alapképzés időtartamának háromról négy évre történő növelését - jelentette be Sorin Cîmpeanu. "Ezzel tettünk egy lépést az európai felsőoktatásban zajló folyamatokhoz való igazodás felé" - mondta a miniszter a kormánypalotában tartott sajtótájékoztatóján. Véleménye szerint az érintett egyetemek már idén ősztől megpróbálhatják gyakorlatba ültetni ezt az intézkedést, és felvételit hirdethetnek a 4 éves alapképzésre.

A sürgősségi kormányrendelettel ugyanakkor megteremtették a jogi keretet ahhoz, hogy az oktatási minisztérium egységes nyilvántartási rendszere összekapcsolható, interoperábilis legyen más intézmények adatbázisával. "Ez fontos lépés a digitalizáció szempontjából, de még fontosabb lépés ahhoz, hogy a romániai iskolai, egyetemi környezet sokkal jobban kapcsolódjon a társadalomhoz. Ily módon először kaphatunk majd információkat a romániai egyetemek végzőseinek jövőjéről", a munkaerőpiacon való elhelyezkedésükről - vélte Cîmpeanu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában