Elfogatóparancs

2022.05.19. 15:13

Az EB kötelezettszegési eljárást indított Luxemburggal és Romániával szemben

Agerpres

Az Európai Bizottság csütörtökön bejelentette, hogy felszólító levél útján kötelezettségszegési eljárást indított Luxemburggal és Romániával szemben azzal az indokkal, hogy nem megfelelően ültették át az európai elfogatóparancsról szóló kerethatározat  egyes rendelkezéseit.

'Többek között az európai elfogatóparancs végrehajtására vagy a keresett személy átadására vonatkozó döntés meghozatalára vonatkozó határidőkről van szó' - mutat rá közleményében az EB.

Luxemburgnak és Romániának két hónap áll a rendelkezésére, hogy válaszoljon az Európai Bizottságnak. Ellenkező esetben a Bizottság indokolással ellátott vélemény küldéséről határozhat.

Az európai elfogatóparancs egy olyan egyszerűsített, határon átnyúló bírósági eljárás, amelynek során a keresett személyt átadják büntetőeljárás lefolytatása, szabadságvesztés-büntetés, illetve szabadságelvonással járó intézkedés végrehajtása végett. Az európai elfogatóparancs 2004. január 1-je óta működik, felváltva azokat a hosszadalmas kiadatási eljárásokat, amelyek korábban léteztek az uniós tagállamok között.

A Bizottság felszólító levelet küldött 24 másik tagállamnak, amiért azok teljes egészében vagy egyes rendelkezések tekintetében nem ültették át a kerethatározatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában