Románia

2022.05.03. 12:57

A szenátus Iulia Scânteit választotta az alkotmánybíróság egyik megüresedő helyére

Agerpres

Iulia Scânteit választotta a szenátus az alkotmánybíróság egyik megüresedő helyére. Iulia Scântei 76 támogató szavazatot kapott, 34-en ellene voksoltak a titkos szavazáson. Iulia Scântei a kilenctagú testületben Mona Pivnicerut váltja, akinek júniusban lejár a mandátuma. A többi jelölt között a következőképpen oszlottak meg a szavazatok: Eckstein-Kovács Péter: 22 támogató és 88 ellenszavazat, Radu Ghidău: 12 támogató és 98 ellenszavazat. Iulia Scântei kilenc évre szóló mandátuma június 11-én kezdődik.

Az új alkotmánybírákat legalább egy hónappal elődjük mandátumának lejárta előtt ki kell nevezni a törvény értelmében. Az alkotmánybíróságot kilenc bíró alkotja, mandátumuk kilenc évre szól, és nem hosszabbítható meg. A kilenc alkotmánybíróból hármat a képviselőház, hármat a szenátus és hármat az államfő javasol. Az alkotmánybírák hármasával, háromévenként cserélődnek. Az alkotmánybíróság elnökét titkos szavazással választják meg a testület minden hármas tagcseréje után a következő hároméves időszakra. Az elnök újraválasztható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában