Románia

2022.04.26. 15:53

Szerdán hallgatja meg a képviselőház a Valer Dorneanu helyébe javasolt alkotmánybíró-jelölteket

Illusztráció

Agerpres

Szerdán 13 órától hallgatja meg a képviselőház jogi bizottsága a Valer Dorneanu megüresedő helyébe javasolt alkotmánybíró-jelölteket, majd a plénum jövő héten szavaz róluk. Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnökének mandátuma idén június 10-én jár le. Az új mandátumra a Szociáldemokrata Párt (PSD) Bogdan Licu főügyész-helyettest, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) Cristi Danileţ bírót, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) Ioan Sabău-Pop egyetemi professzort támogatja. A jogi bizottság április 29-én véleményezi a jelölteket.

Valer Dorneanu mellett két másik alkotmánybíró mandátuma is lejár júniusban: Mona Pivnicerué és Daniel Moraré. Mona Pivniceru utódát a szenátus, Daniel Morar utódát az államelnök javasolja majd. Mona Pivniceru megüresedő székébe a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Iulia Scântei szenátort, az USR Eckstein-Kovács Péter ügyvédet szeretné ültetni. Az új alkotmánybírákat legalább egy hónappal elődjük mandátumának lejárta előtt ki kell nevezni a törvény értelmében. Az alkotmánybíróságot kilenc bíró alkotja, mandátumuk 9 évre szól, és nem hosszabbítható meg. A 9 alkotmánybíróból hármat a képviselőház, hármat a szenátus és hármat az államfő javasol. Az alkotmánybírák hármasával, háromévenként cserélődnek. Az alkotmánybíróság elnökét titkos szavazással választják meg a testület minden hármas tagcseréje után a következő 3 éves időszakra. Az elnök újraválasztható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában