Projekt

2022.04.12. 09:12

A lakosságnak több, mint fele részesül segítségben a Támogatás Romániának intézkedéscsomag révén

Forrás: g4media.ro

Agerpres

 

A Támogatás Romániának elnevezésű projekt a lakosság több mint felének nyújt valamilyen védelmet az áremelkedésekkel szemben - jelentette ki Marcel Ciolacu PSD-elnök a koalíció hétfői ülését követő sajtótájékoztatón, amelyen a lakosság és a gazdaság védelmét célzó intézkedéscsomagot mutatták be a kormánypártok vezetői. "Az intézkedéscsomag válasz a jelenlegi nehéz helyzetre, és örülök, hogy együtt dolgozhattam ezen a terven Nicolae Ciucă miniszterelnökkel és Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel. Ma véglegesítettük az egyes intézkedések részleteit, és egyeztettünk arról, hogy az egyes minisztereknek és a parlamentnek mit kell tennie annak érdekében, hogy a tervet minél hamarabb elfogadják és végrehajtsák" - mondta Ciolacu. Hozzátette, az intézkedéscsomag megvalósítása 17,3 milliárd lejbe kerül, az összeg nagy részét európai alapokból fogják fedezni.

 

"Ezzel a tervvel gyakorlatilag Románia lakosságának több mint a fele részesül valamilyen formában védelemben az áremelkedéssel szemben" - mondta Ciolacu. A PSD elnökének összegzése szerint az intézkedéscsomaggal a romániai mezőgazdasági termelőket és az élelmiszeripart, valamint a nyugdíjasokat és a kisjövedelmű családokat támogatják. Kiért arra, hogy menetesülni fog a járulékfizetési kötelezettség alól az a munkáltató, aki önként 200 lejjel emeli a minimálbérrel foglalkoztatott alkalmazottai fizetését. "Vagyis a 200 lej úgy kerül az alkalmazott zsebébe, hogy a munkáltatónak semmit sem kell az államnak is fizetnie" - magyarázta. A PSD elnöke megerősítette, hogy a mezőgazdasági dolgozók minimálbére 3000 lejre nő, és a mezőgazdasági termékek Romániában történő feldolgozására 10 százalékos támogatást nyújt az állam, hogy az ország ne nyersanyagot, hanem már feldolgozott terméket exportáljon.

 

Ciolacu: Örülök, hogy kollégáimmal együtt ennek a koalíciónak a megalakításáról döntöttünk

 

Marcel Ciolacu kijelentette, örül, hogy pártja koalícióra lépett és kormányt alakított Nemzeti Liberális Párttal. A politikus kijelentése a kormány Támogatás Romániának elnevezésű intézkedéscsomagjának ismertetésekor hangzott el. "A nehézségek ellenére optimista vagyok a jövőnket illetően. Hatalmas lehetőségek állnak előttünk. Európa élelmiszertartalékává válhat az országunk. Mi lehetünk a Fekete-tenger fő kikötője. A háború elől menekülő külföldi befektetők célországává válhatunk, és a régióban vezető szerepet tölthetünk be Ukrajna újjáépítésében. A Támogatás Romániának intézkedéscsomag révén szembe tudunk nézni ezzel a kihívással. Jelenleg nincs más alternatíva. Miniszterelnök úr, köszönöm. Köszönet a minisztereknek is. És őszintén szeretném elmondani Önöknek: örülök, hogy kollégáimmal együtt ennek a koalíciónak a megalakításáról döntöttünk" - mondta Ciolacu a parlament épületében tartott sajtótájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában