Románia

2022.04.15. 18:17

A decentralizáció témájának újbóli napirendre vételét szorgalmazta Vasile Dîncu és Sorin Grindeanu

Forrás: gov.ro

Agerpres

Az aktuális politikai kontextus lehetővé tenné a decentralizáció témájának újbóli napirendre vételét és a terv megvalósítását is - véli Vasile Dîncu védelmi és Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter. A két tárcavezető a Beszterce-Naszód Megyei Tanács pénteki díszülésén beszélt erről, amelyet az intézmény megalapításának 30. évfordulója alkalmából tartottak. Vasile Dîncu rámutatott, nagy szükség van elsősorban a decentralizációra, amely által bővülne a helyi hatóságok hatásköre, másodsorban pedig a "konstruktív értelemben vett régiósításra". A kormánykoalíció erős, a kormány jól működik, és módjában állna mindezeket véghez vinni - tette hozzá.

 

"És van még valami, amit meg kell tennie ennek a koalíciónak(...): egyszerűsíteni kell az állam működését, valódi államreformot kell végrehajtani, amelyben hagyjuk létezni, hagyjuk lélegezni a helyi erőket" - fogalmazott. Sorin Grindeanu emlékeztetett, hogy 2015-ben fejlesztési miniszterként Vasile Dîncu előállt egy decentralizációs és régiósítási projekttel, amellyel kapcsolatban 2017-ben elfogadtak néhány jogszabályt, azóta azonban nem történt előrelépés az ügyben. "Ezt nagyon fontos lenne megvalósítani az elkövetkező időszakban, a szállítási infrastruktúra fejlesztésével együtt" - nyomatékosította. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában