Románia

2022.03.11. 16:57

USA-alelnök: Románia rendkívüli nagylelkűségről és bátorságról tett tanúbizonyságot

Forrás: presidency.ro

Agerpres

 

Románia "rendkívüli nagylelkűséget és bátorságot tanúsított" az orosz-ukrán konfliktus kapcsán - jelentette ki a bukaresti látogatáson lévő Kamala Harris, az Amerikai Egyesült Államok alelnöke. Harris a Cotroceni-palotában tartott péntek délután közös sajtóértekezletet Klaus Iohannis államfővel, és országa nevében megköszönte Romániának azt, ahogyan ebben a helyzetben reagált. "Románia rendkívüli nagylelkűséget és bátorságot tanúsított" - mondta az USA alelnöke, hozzátéve, "az egész világ" látta, amint a románok támogatást nyújtanak az ukrán menekülteknek.

 

Valamely NATO-tagállam elleni támadás a Szövetség egésze iránti támadásnak minősül - jelentette ki Kamala Harris USA-alelnök pénteken, a Klaus Iohannis államfővel közösen tartott sajtótájékoztatón. "Az Amerikai Egyesült Államok elkötelezett a Romániával való barátság és szövetség mellett" - mutatott rá, emlékeztetve, hogy Románia területén rotációs amerikai katonai jelenlét van. További csapatok telepítéséről az amerikai alelnök azt mondta, hogy "a helyzet dinamikus, és fel fogják mérni a szükségleteket a régió stabilitásának fenntartására".

 

Nincsenek arra utaló információk, hogy Románia agresszió célpontja lenne

 

Nincsenek arra utaló információk, hogy Románia agresszió célpontja lenne - jelentette ki Klaus Iohannis. A Cotroceni-palotában tartott eseményen Iohannis azt mondta, Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának egyértelmű eredménye a NATO-tagállamok elszántsága a közös kiállásra és a közös védelemre. A Kamala Harris amerikai alelnökkel folytatott megbeszélés során a román államfő hangsúlyozta a keleti szárny megerősítésének fontosságát, és arra is felhívta a figyelmet, hogy Románia az a NATO-ország, amelynek a leghosszabb határa van Ukrajnával.

 

Emlékeztetett, hogy Oroszország délről, a Fekete-tenger térségéből támadta meg Ukrajnát, és ez egy olyan forgatókönyv, amelyre a román illetékesek "már évek óta figyelmeztetnek". Romániának 650 kilométer hosszú közös határa van Ukrajnával, természetes tehát, hogy aggódik a keleti szárny miatt. "Mindezt elmondtam Harris alelnöknek, felvetve a keleti szárny problémáját, ennek ugyanis erősnek és kiegyensúlyozottnak kell lennie, mert ha a keleti szárny egyik része erős, a másik gyenge, akkor nyilvánvalóan sebezhetővé válik" - mondta Iohannis.

 

Az amerikai alelnökkel folytatott megbeszélésen elhangzott, hogy a NATO az erőn és az elrettentésen alapul, és a keleti szárnyon ki kell építeni egy elrettentő erőt. "És igen, beszéltünk arról, hogy szükség van egy romániai NATO-harccsoportra, és nyilvánvalóan az Egyesült Államok fontos szerepet játszik ebben" - szögezte le a román államfő.

 

A diplomácia a helyes megoldás

 

Kamala Harris úgy nyilatkozott, hogy az ukrajnai helyzet megoldására a diplomácia a megfelelő út. Beszélt arról is, hogy az Oroszországra kiszabott szankciók miatt esett a rubel értéke. Kamala Harris felidézte a Klaus Iohannis államfővel közösen tartott bukaresti sajtótájékoztatón, hogy az USA megpróbált diplomáciai eszközöket használni, de Vlagyimir Putyin orosz elnök semmiféle jelét nem adta annak, hogy hajlandó lenne diplomáciai megoldást keresni. "Putyin részéről hazugságokat, félretájékoztatást és agressziót láttunk" - fogalmazott.

"Továbbra is hiszünk abban, hogy a diplomácia a helyes út ezeknek a kérdéseknek a megoldására" - szögezte le az amerikai alelnök asszony. Kifejtette, Oroszországnak komoly következményekkel kell számolnia felháborító tetteiért. A szankciók egyik máris érezhető eredménye, hogy esett a rubel értéke. Klaus Iohannis azt mondta ezzel kapcsolatban, a gazdasági szankciókról egyeztetések folytak és folynak az Amerikai Egyesült Államokkal, a NATO-tagállamokkal és az Európai Unióval, és amennyiben szükséges, további szankciókat vezetnek be. Ugyanakkor a román és az amerikai fél abban is egyetértett, hogy szükség esetén "szilárd határozottsággal" alkalmaznák a NATO-szerződés 5. cikkét - tette hozzá a román államfő.

 

Minden szándékos támadás, amelyet civilek ellen intéznek, háborús bűncselekménynek minősül

 

Dokumentálni kell az olyan cselekményeket, mint például a mariupoli szülőotthon vagy a humanitárius menetoszlopok elleni támadások, annak érdekében, hogy azonosítani lehessen a vétkeseket - jelentette ki Klaus Iohannis államfő. Iohannis azt mondta, a dokumentálásra szükség van a felelősségre vonás érdekében, hogy az illetékes nemzetközi fórumok a megfelelő pillanatban meg tudják állapítani, háborús bűncselekmény történt-e, ki a vétkes és milyen büntetést kell rá kiszabni. Másrészt viszont 'elképzelhetetlen' és 'megrázó' a háború képeit látni a huszonegyedik század Európájában - fogalmazott az államfő.

 

Kamala Harris erről azt mondta, minden szándékos támadás, amelyet civilek ellen intéznek, háborús bűncselekménynek minősül. "Fájdalmas látni Putyin tetteit, fájdalmas látni az ártatlan ukrajnai embereket, akik nem akarnak mást, csak az országukban, ukránként élni. Otthon akarnak maradni, saját nyelvükön beszélni, abba a templomba járni, ahová korábban is jártak, és felnevelni a gyermekeiket, ahogyan azt a korábbi nemzedékek is tették. És most millióknak kell elmenekülniük a hazájukból, hátukon egyetlen hátizsákkal" - mondta.

 

"Az elnök évkezdő beszédében azt mondta: meg kell fizetnünk a demokrácia árát, és ki kell állnunk barátaink mellett. Ahogy az a magánéletben is történik: néha nehéz hűségesnek lenni barátainkhoz a közös elvek és értékek alapján, de ezen alapul a barátság, és mi most ezt tesszük" - hangsúlyozta Kamala Harris.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában