Stratégiai célok

2022.03.01. 15:03

Iohannis: A GDP 2,5 százalékára kell növelni a Románia védelmére fordított összeget

Forrás: presidency.ro

 

 

Agerpres

 

A jelenlegi helyzet indokolttá teszi, hogy Románia új stratégiai célokat tűzzön maga elé: egyrészt a bruttó hazai össztermék 2 százalékáról 2,5 százalékára növelje a védelemre fordított összeget, másrészt energetikailag függetlenítse magát, elsősorban a megújuló energiaforrások és a polgári atomenergia révén - jelentette ki kedden Klaus Iohannis. Az államfő a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) keddi ülése után kijelentette, az Ukrajna elleni orosz katonai támadás végkimenetelétől függetlenül a háború győztese az ukrán nép.

 

Hangsúlyozta, hogy az orosz agresszió példátlan egységet és szolidaritást váltott ki a demokratikus világban, és bebizonyította, hogy a NATO-tagok képesek közösen reagálni és szilárdan kiállni a olyan agresszorral szemben, aki a globális biztonságot fenyegeti. "Ugyanakkor az Európai Unió ismét megmutatta, hogy egy nagy családot alkot, hogy együtt erősebbek vagyunk, és még a legsötétebb pillanatokban is képesek vagyunk megoldásokat találni" - tette hozzá Iohannis.

 

Az államfő kijelentette, Románia NATO-tagsága, EU-tagsága, valamint az Amerikai Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnersége az elmúlt 30 év legnagyobb nyereségét jelenti az ország számára. Iohannis azt is bejelentette, a Legfelsőbb Védelmi Tanács ülésén két stratégiai célkitűzést fogalmaztak meg: az egyik, hogy a védelemre fordított összeget a bruttó hazai össztermék 2 százalékáról 2,5 százalékára növelje a román állam, a másik pedig, hogy energetikailag függetlenítse magát, elsősorban a megújuló energiaforrások és a polgári atomenergia révén. A két célkitűzés gyakorlatba ültetéséhez politikai döntésre és az illetékes intézmények konkrét lépéseire van szükség - szögezte le az államfő.

 

Logisztikai központot hoznak létre

 

Az Ukrajnának szánt nemzetközi humanitárius segélyeket összegyűjtő logisztikai központ létrehozásáról döntött kedden a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) - számolt be az államfő. Sajtónyilatkozatában Klaus Iohannis elmondta: Románia ezzel hozzá akar járulni a nemzetközi közösség Ukrajna támogatására irányuló erőfeszítéseihez. A központban összegyűjtik és elszállítják az Ukrajnának és az ukránoknak szánt nemzetközi humanitárius segélyadományokat - tájékoztatott az államfő. 

 

Felgyorsul a NATO romániai harcsoportjának létrehozása

 

A Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) a NATO keleti szárnyának megerősítésére irányuló erőfeszítések fokozásáról döntött - jelentette ki a testület ülése után az államfő. Sajtónyilatkozatában Klaus Iohannis elmondta, a következő időszakban további NATO-katonák érkeznek Romániába, és felgyorsul a szövetségesek romániai harccsoportjának létrehozása. Az államfő beszélt arról is, hogy Romániának támogatnia kell az ukrajnai menekülthullám növekedésével és más nehézségekkel küszködő Moldovai Köztársaságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában