Új törvénycsomag

2022.03.18. 16:24

Ciucă: elutasítottam a válsághelyzetről szóló tervezetet

Fotó: RADU_BADOIU

Agerpres

Nicolae Ciucă miniszterelnök pénteken kijelentette, hogy elutasította a válsághelyzetről szóló tervezetet, mert az ország védelméről szóló, készülő törvénycsomag kitér az ilyen típusú helyzetek kezelésére is.

Sajtónyilatkozatában a kormányfő arra a napokban a sajtóba kiszivárgott tervezetre utalt, amely szerint ostromállapot, általános mozgósítás vagy hadiállapot esetén minden 18 és 60 év közötti férfit bevonnak a tartalékállományba, a katonai szolgálatra kötelezhetők pedig az aktív katonák, a tartalékosok, a 20 és 35 év közötti sorkötelesek, valamint a 35 és 63 év közötti férfiak lennének.

"Lemondtunk erről a tervezetről, amikor a kormány asztalára került" - jelentette ki a miniszterelnök. Hozzátette, azért utasította el ezt a jogszabályt, mert tudomása volt arról, hogy már készül az ország védelméről szóló új törvénycsomag, amelyik szabályozza a válsághelyzetek kezelését is.

Arra a kérdésre, miszerint a készülő törvénycsomag lehetővé teszi-e, hogy a román hadsereg csapatait a NATO parancsnoksága alá vonják, Ciucă kijelentette: bizonyos esetekben a román csapatokat most is az észak-atlanti katonai szövetség irányítja. "Ez a lehetőség az ország védelméről szóló korábbi törvénycsomagban nem szerepel, mert akkor még nem voltunk a NATO tagja" - tette hozzá. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában