Európai Bizottság

2022.03.28. 16:53

Az EU országai közül továbbra is Romániában halnak meg a legtöbben közúti balesetben

Illusztráció

Illusztráció

Agerpres

 

Mintegy 19.800 személy halt meg 2021-ben közúti balesetben az Európai Unió (EU) országaiban, 5 százalékkal többen, mint az előző esztendőben, de 13 százalékkal kevesebben, mint a világjárvány előtt, azaz 2019-ben - derül ki az Európai Bizottság (EB) hétfőn közzétett adataiból. 2021-ben is Svédországban voltak a legbiztonságosabbak a közutak (18 haláleset/millió fő), és Romániában a legkevésbé biztonságosak (93 haláleset/millió fő). Az uniós átlag 44 haláleset/millió fő volt.

 

A kimutatások szerint 2019-2020-ban 17 százalékkal kevesebben vesztették életüket balesetben az uniós utakon. Az EU célja 2030-ra felére csökkenteni a halálos kimenetelű balesetek számát. Az elmúlt egy évtizedben egyébként 36 százalékos csökkenést jegyeztek ezen a téren. Az EB hétfőn közzétett előzetes adatai értelmében kilenc tagországban - Dánia, Németország, Írország, Ciprus, Litvánia, Málta, Lengyelország, Portugália és Svédország - rekordmértékben csökkent a halálos balesetek száma.

 

A pandémia előtti adatokhoz mérten átlagban 13 százalékkal mérséklődött tavaly a halálesetek száma, a legjelentősebb - több mint 20 százalékos - csökkenés Dániában, Belgiumban, Portugáliában, Lengyelországban és Litvániában volt tapasztalható. Ezzel szemben Lettország, Szlovénia és Finnország az elmúlt két évben növekedést jelentett a halálesetek számát illetően. A halálos kimenetelű közúti balesetek 52 százaléka vidéki, 40 százaléka városi utakon, 8 százaléka pedig autópályákon következett be. A halálos balesetek áldozatainak 43 százalékát autóban ülők (sofőrök és utasok), 20 százalékát gyalogosok, 18 százalékát motorkerékpárosok vagy mopedesek, 10 százalékát kerékpárosok tették ki.

 

A városon történt balesetek halálos áldozatainak 37 százaléka gyalogos volt. A motorkerékpárosok és mopedesek, valamint a kerékpárosok a halálesetek 18, illetve 14 százalékát tették ki, így a városi területeken történt balesetek halálos áldozatainak közel 70 százaléka a veszélyeztetett úthasználók közül került ki. A legtöbb halálos áldozat férfi volt (négyből három - 77 százalék), ugyanakkor az áldozatok több mint egynegyede - 28 százalék - az idős korosztályhoz tartozott. Az EU-ban közúti balesetben elhunytak 12 százaléka 18 és 24 év közötti volt, miközben ez a korcsoport az EU lakosságának csupán 7 százalékát teszi ki. A statisztikák szerint tehát nagyobb a valószínűsége annak, hogy fiatalok válnak halálos kimenetelű közúti balesetek részeseivé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában