Felmérés

2022.02.07. 13:17

Négyből egy gyereket legalább egyszer megfenyegettek veréssel a közösségi médiában

Forrás: hirmondo.ro

Agerpres

 

Négyből egy gyereket fenyegettek már meg veréssel a közösségi médiában, és tízből egyet naponta vagy legalább hetente kétszer bántódás ér az online térben - derül ki a World Vision Románia Alapítvány januári felméréséből. E szerint a gyerekek 44 százaléka naponta vagy hetente legalább kétszer találkozik olyan bejegyzéssel vagy hozzászólással, amely elszomorítja vagy feldühíti. Közülük 26 százalék naponta szembesül negatív érzelmeket kiváltó tartalmakkal.

 

Amikor a szomorúságot vagy dühöt kiváltó okokról faggatták őket, 58,7 százalék azt válaszolta, hogy más felhasználók piszkálják vagy sértegetik őket az általuk posztolt tartalmak miatt, 28,8 százalékuk ideges lesz, amikor más gyerekek az övéknél jobb életről árulkodó tartalmakat osztanak meg, 18 százalékukat pedig az keseríti el, ha a vártnál kevesebben nézik meg vagy lájkolják az általuk megosztott tartalmakat. A felmérés azt is kimutatta, hogy a gyerekek 45%-a szinte naponta lát agresszív üzeneteket tartalmazó posztokat, hozzászólásokat vagy fotókat a közösségi médiában.

 

A közvélemény-kutatás eredményei szerint az érintett gyerekek 36%-a nem beszél sem felnőttel, sem barátokkal az online térben elszenvedett vagy látott zaklatásról. Azok közül, akik megosztják ilyen tapasztalataikat, 44% a szüleinek, 27,7% pedig a barátoknak vagy osztálytársaknak mondja el. A tanárokkal mindössze 9% beszélne erről, noha a gyerekek 65%-a mondta azt, hogy pedagógusaik már beszéltek nekik az osztályban az iskolai zaklatásról, sértegetésről és más megalázó magatartásformákról.

 

A megkérdezett gyerekek és kamaszok közel 14%-a vallotta azt, hogy részt vesz a TikTok-kihívásokban. Közülük 54% azt mondta, hogy nem szereti ezeket kihívásokat, de vállalja őket, hogy ne zárják ki a baráti körből, vagy hogy befogadják egy új csoportba. 23% azért igyekszik teljesíteni az éppen divatos kihívásokat, hogy növelje népszerűségét az interneten, és minél több megtekintése legyen. Ugyanennyien azért vállalják a kihívásokat, hogy osztálytársaik, barátaik nagyra becsüljék őket.

 

A válaszadó gyerekek 18,2 százaléka bevallása szerint a nap nagy részét a közösségi oldalak böngészésével tölti, még az iskolában is ezzel foglalkozik, mert az órák untatják; 38,6% a nap nagy részét ezzel tölti, leszámítva a tanórákat; 40,2% maximum napi két órát foglalkozik ezzel. A megkérdezettek 3%-a mondta azt, hogy nincs fiókja semmilyen közösségi oldalon. A felmérést a biztonságos internet napja alkalmából rendelték meg, amelyet február 9-én tartanak. A kutatás januárban készült, több mint ezer általános iskolás és gimnáziumi tanuló megkérdezésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában