Románia

2022.02.28. 11:52

Az Ukrajna elleni orosz katonai agressziót elítélő nyilatkozatot fogad el a parlament

Illusztráció

Forrás: digi24.ro

Agerpres

 

A szenátus és a képviselőház összevont házbizottságának döntése értelmében nyilatkozatot fogad el hétfőn a parlament plénuma, amelyben elítéli az Ukrajna elleni orosz katonai agressziót. Az állásfoglalást az ukrán kisebbségi képviselő olvassa fel a plénum előtt, és vita nélkül szavaznak róla. A képviselőház és a szenátus együttes ülése 16 órakor kezdődik.

 

A parlament meg fogja szavazni az Oroszország elleni szankciók gyakorlatba ültetését lehetővé tevő törvénymódosításokat

 

Florin Cîţu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a szenátus elnöke közölte hétfőn, hogy a parlament jogászaival közösen megvizsgálják az esetleges törvénymódosítások lehetőségét annak érdekében, hogy jogi keretet biztosítsanak az oroszbarát propagandamédia betiltásához, illetve a Románia területén tevékenykedő orosz vállalatokkal fenntartott üzleti kapcsolatok felülvizsgálatához. Cîţu azt mondta, múlt héten beszélt erről Klaus Iohannis államfővel, akinek megígérte, hogy a parlament meg fog szavazni minden ilyen irányú javaslatot, mert Románia az EU tagjaként köteles eleget tenni az Oroszországgal szemben bevezetett szankcióknak.

 

Az intézkedésekről tárgyalniuk kell az országos távközlési hatóság (ANCOM), illetve az audiovizuális tanács (CNA) képviselőivel, majd elő kell készíteniük a szankciók alkalmazásához jogalapot szolgáltató tervezeteket. A cél az, hogy a hazai nyilvános térből kiirtsák az oroszbarát propagandát terjesztő tartalmakat - mondta a politikus. Egy másik feladat megvizsgálni annak a több mint 600 romániai vállalatnak a helyzetét, amelynek orosz részvényesei vannak, és felzárkózni a két orosz bank ellen előirányozott szankciócsomaghoz. "Ez a pénz eurómilliárdos oligarchákhoz megy, akik finanszírozzák ezt a háborút, mi pedig az államkasszából fizetünk nekik. Sürgősen meg kell vizsgálnunk ezt a helyzetet és meg kell hoznunk a megfelelő döntéseket" - szögezte le Cîţu.

 

"Románia hárommillió euró értékű segélycsomagot küldött Ukrajnának. Nézzük csak, mennyi állami segélyt adunk mi ezeknek az oligarcháknak? Eurók százmillióit. Ez nincs rendjén, ennek véget kell vetni. Inkább adjuk azt a pénzt segélyre, Ukrajnába" - fogalmazott. A parlamentnek ugyanakkor a menekültek munkavállaláshoz való jogára vonatkozó törvényi keretet is módosítania kell - mondta még a szenátus elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában