Románia

2022.01.19. 14:38

Tudor Pop: Megtámadták az iskolai sportpályák használatára feljogosító törvénytervezetet

Forrás: Facebook

Forras: Facebook

Agerpres

 

A kormány megtámadta az alkotmánybíróságon azt a törvénytervezetet, amelyik lehetővé teszi a diákok számára az iskolák szabadtéri sportpályáinak oktatási időn kívüli ingyenes használatát - tájékoztatott szerdán Tudor Pop, a jogszabályt kezdeményező Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője. A politikus szerint ez "támadás a gyermekek és a serdülők egészsége ellen", akiknek nagyon kevés mozgásra és sportolásra alkalmas hely áll rendelkezésre.

Tudor Pop a parlamentben a sajtónak elmondta, hogy Nicolea Ciucă miniszterelnök január 13-án nyújtotta be panaszt az alkotmánybírósághoz a parlamentben elsöprő többséggel megszavazott törvénytervezet ellen. A kormányfőt szerinte valószínűleg a jogszabálytervezetet végig ellenző tanügyminiszter "csapta be" azzal, hogy "jó ötlet zárva tartani az iskolaudvarokat".

"Nem tudom, mi a baja Cîmpeanu miniszter úrnak a sportolni és mozogni vágyó gyerekekkel és tinédzserekkel, de ellenkezésének valószínűleg köze van azoknak azoknak az iskolaigazgatóknak a lobbizásához, akik csuklás nélkül bérbe adják az iskolai sporttermeket" - fejtette ki az USR-s képviselő.

Pop szerint botrányos, hogy a gyerekeket és a tinédzsereket távol tartják az egyetlen olyan helytől, ahol biztonságosan sportolhatnak és szabadidős tevékenységeket folytathatnak, és mindezt egy olyan időszakban, amikor a diákok körében járványszerűen terjed az elhízás, túl kevés a sport- és testnevelésóra, Románia pedig az ülőmunka és a szív- és érrendszeri betegségek "európai bajnoka".

A politikus megjegyezte: az alkotmánybírósághoz benyújtott panaszában a kormány azt kifogásolja, hogy a testnevelési törvényt módosító tervezet nem fogalmaz egyértelműen, pedig a módosított cikkely csak azt írja elő, hogy a tizenéveseknek és a gyerekeknek tanítási időn kívül joguk van ingyen használni a szabadtéri iskolai sportpályákat - nyomatékosította Pop.

"Remélem, hogy az alkotmánybíróság az ügyet érdemben és 2000/69-es testnevelési törvény szellemében fogja elbírálni" - szögezte le az USR képviselője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában