Igazságszolgáltatás

2022.01.18. 13:43

Stelian Ion: Nincs szükség új törvénytervezetre

Forrás: gov.ro

Agerpres

 

"Fantazmagóriának" tartja a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) alelnöke, Stelian Ion az igazságügyi miniszter új törvénytervezetét az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség (SIIJ) felszámolásáról.

Keddi sajtótájékoztatóján az ellenzéki politikus felszólította Cătălin Predoiut, hogy mondjon le erről a jogszabályról. Szerinte a tárcavezetőnek az a korábbi bejelentése, miszerint az igazságügyi minisztérium új tervezetet dolgoz ki a SIIJ felszámolásáról, és ezt február közepéig beterjeszti a parlamentbe, vagy "egyértelmű törvényszegési szándékot" jelez, vagy "üres ígéret és halogatás".

Stelian Ion kifejtette, sokaknak megfelel a SIIJ további működtetése, és egy olyan intézménnyel próbálják "kétségbeesetten" helyettesíteni ezt az ügyészséget, amelynek tevékenységébe nincs beleszólása a korrupcióellenes ügyészségnek (DNA).

Az USR alelnöke felszólította a minisztert, hogy vegye komolyan az igazságügyi biztos figyelmeztető jelzéseit. "Mi is megnyomjuk a vészcsengőt, és - hogy úgy mondjam - figyelmeztető lövést adunk le Cătălin Predoiura, aki rajta van azoknak a minisztereknek a szűkített listáján, akik ellen az USR egyszerű indítványt készül benyújtani" - jelentette ki.

Stelian Ion tájékoztatása szerint ebben az évben esély van arra, hogy megszűnjön az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus, és Románia csatlakozzon a schengeni térséghez, de ehhez szükség van az igazságügyi reformok folytatására. Ám szerinte Cătălin Predoiu a reformok felgyorsítása helyett Klaus Iohannis államfő biztatására inkább "behúzza a kéziféket", ezért nagyon valószínű, hogy idén elúszik a schengeni csatlakozás lehetősége.

A politikus emlékeztetett arra, hogy már létezik egy törvénytervezet a SIIJ felszámolásáról, amit még a szenátusnak kell elfogadnia. Ezt a jogszabályt korábban közvitára bocsátották, véleményezte a Velencei Bizottság, és az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus legfrissebb jelentése szerint megfelel az Európai Bizottság ajánlásainak. Hangsúlyozta, hogy a koalíciónak ezt a tervezetet kellene - legfennebb apró módosításokkal - elfogadtatnia a parlamenttel.

Az igazságügyi minisztérium vasárnap közölte, hogy véglegesítette a SIIJ felszámolásáról szóló tervezetet, amelyik hamarosan a kormány elé kerül, és várhatóan február első felében terjesztik be a parlamentbe. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában