Figyelmeztetés

2022.01.28. 15:22

Az omikron nagyon fertőzőképes, a kismama átadhatja a vírust az újszülöttnek

Forrás: pixabay.com

Forras: pixabay.com

Agerpres

A koronavírus omikron-variánsa nagyon fertőzőképes, így nagyobb a kockázata annak, hogy a kismama átadja a vírust az újszülöttnek – nyilatkozta pénteken a nagyszebeni megyei sürgősségi kórház neonatológiai osztályának vezetője.

 

Maria Livia Ognean elmondta, jelenleg két olyan csecsemő is van az osztályon, akiknek pozitív lett a koronavírustesztjük, miután az édesanyjuk mellett voltak a kórteremben. Három egymás utáni tesztjük is pozitív lett, így elkülönítették őket az édesanyáktól, akik mindketten tünetmentesek.

 

„Mi mindig mondjunk a kismamáknak, hogy óvják a csecsemőiket, csak szoptatáskor vegyék őket maguk mellé, és viseljenek maszkot közben, de így is szoros a kontaktus, és az omikronnak igen nagy a fertőzőképessége” – magyarázta.

 

Hozzátette, jelenleg sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy a kismama átadja a betegséget a csecsemőnek, mint a járvány előző hullámaiban. Tavaly 150 újszülöttből mindössze egynek lett egymás után kétszer pozitív a tesztje, a harmadik teszt már negatív eredményt mutatott.

 

Az orvos hangsúlyozta a védőmaszk helyes viselésének és a koronavírus elleni vakcina felvételének fontosságát.

 

A prefektúra pénteki adatai szerint jelenleg 203 koronavírusos beteget kezelnek a Szeben megyei kórházakban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában