BA.2

2022.01.21. 19:38

A koronavírus omikron-változatának új alfaját tanulmányozzák a szakértők

A szakértők az omikron-vírusváltozat néhány hete megjelent, számos kérdést felvető új alfaját tanulmányozzák - írja az AFP és a Reuters.

Forrás: Pixabay

Forras: Pixabay

Agerpres

Bár a francia egészségügyi miniszter szerint az új alfaj "a lényegen nem változtat", a még nem teljesen ismert jellemzői bizonyos kérdéseket vetnek fel. Az új alfajt BA.2-nek nevezték el (az omikron 'eredeti' változatát ugyanis BA.1-gyel jelölik), és a világ több országában azonosították már, főleg Európában. Olivier Veran francia egészségügyi miniszter csütörtök esti sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy az új vírusvariánsok meglehetősen rendszeresen felütik a fejüket, és az eddigi információk alapján a BA.2-variáns jellemzői nagyjából megegyeznek az omikronéval.

Akárcsak a korábbi, delta-vírusvariáns, az omikron is létrehozta 'kistestvéreit' a terjedése során, vagyis olyan alfajait, amelyek az eredeti genomhoz képest egy vagy két mutációt hordoznak. Az új alfaj pontos jellemzői egyelőre nem ismertek, bizonyos egészségügyi adatok azonban megragadták a tudósok figyelmét: például az, hogy Dániában a jelek szerint dominánssá vált a BA.2, a Covid-fertőzések száma pedig az utóbbi napokban növekedni kezdett. Az omikront az aggodalomra okot adó variánsok közé soroló Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyelőre nem tesz különbséget az eredeti omikron és a vírusváltozat BA.2-alfaja között.

A francia közegészségügyi kormányhivatal (Sante Publique France) pénteki közleménye szerint természetes, hogy a nagy terjedésű omikronnak alfajai alakulnak ki, a kérdés az, hogy az új alfaj változtat-e a vírus fertőzőképességén, az immunválaszon vagy a tünetek súlyosságán. Franciaországban kevés esetben mutatták ki az új alfajt, Dániában viszont a BA.2 fokozatosan a 'klasszikus' omikron, vagyis a BA.1 helyébe lépett. "A dán hatóságok nem találnak magyarázatot erre a jelenségre, de nagy figyelemmel kísérik" - tette hozzá a francia közegészségügyi hatóság.

A brit egészségbiztonsági kormányhivatal (UKHSA) pénteken közölte, hogy az omikron új alfaját a kivizsgálás alatt álló variánsok kategóriájába sorolta - közölte a Reuters hírügynökség. A brit szakemberek tanulmányozzák a BA.2 variánst, de nem minősítették aggodalomra okot adó vírusváltozatnak. A BA.2 nem hordoz olyan specifikus mutációt, mint amilyen az omikront megkülönböztette a delta-variánstól.

Az UKHSA vírusterjedéssel foglalkozó osztályának igazgatója, Meera Chand mikrobiológus nyilatkozata szerint a vírusok 'természetéből fakad' a mutációk kifejlesztése. A SARS-CoV-2 vírus genomjának állandó megfigyelése lehetővé teszi az új variánsok felismerését, elemzését és annak megállapítását, hogy az új alfaj figyelmet érdemel-e a továbbiakban - magyarázta a brit mikrobiológus.

 

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában