Beutazás

2021.12.08. 12:25

Utazási irodák szövetsége: a kormány ismét játék közben változtat a szabályokon

Fotó: Illusztráció/Getty Images

Aberránsnak tartja az utazási irodák országos szövetsége (ANAT) a kormány döntését, miszerint az Európai Unión kívüli országokból érkező román és uniós állampolgárok csak negatív RT-PCR-teszt felmutatásával léphetnek be Romániába.

Az ANAT alelnöke, Alin Burcea az Alexandru Rafila egészségügyi miniszter által vasárnap bejelentett intézkedést kommentálta szerdán.

„A kormány újabb meglepetéssel állt elő, egy nagy Mikulás-ajándékkal, és szokásához híven ismét játék közben változtat a szabályokon” – fogalmazott a sajtótájékoztatóján. Mint mondta, miután egy éven át a zöld, sárga és vörös járványkockázati besorolást vették figyelembe az országba való beutazáskor – ami szerinte korrekt is volt, és viszonylag jól működött – most aszerint különböztetik meg az államokat, hogy az EU-hoz tartoznak-e vagy sem. „Ez szerintem teljesen aberráns” – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy így az oltottak nem élveznek semmiféle előnyt, ugyanúgy kezelik őket, mint az oltatlanokat.

Az ANAT elnöke rámutatott, az új szabályok esetenként számottevő pluszköltséget jelenthetnek a turistáknak, hiszen például a Maldív-szigeteken vagy Mauritiuson 150 euróba kerül egy PCR-teszt. Burcea elmondta, nyílt levéllel fordultak az illetékes miniszterekhez, kérve, hogy tegyék lehetővé a hazatérő turisták tesztelését a határátkelőknél, egyelőre azonban nem kaptak választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában