Korlátozás

2021.12.05. 16:01

Csak negatív RT-PCR-teszttel léphetnek be Romániába az EU-n kívüli országokból érkező személyek

Az EU-n kívüli országokból érkező román és uniós állampolgárok csak 48 óránál nem régebbi negatív RT-PCR-teszt felmutatásával léphetnek be Romániába – jelentette be vasárnap az egészségügyi miniszter.

Forrás: gov.ro

Fotó: RADU_BADOIU

Alexandru Rafila a koronavírus omikron variánsának romániai megjelenése miatt hozott intézkedéseket ismertette a kormánypalotában tartott sajtótájékoztatóján.

A miniszter elmondta, az EU-n kívüli országokból érkező oltatlan személyek 10 napos karanténba kerülnek Romániában. Az EU tagállamaiból érkezők az uniós digitális Covid-igazolvánnyal léphetnek be az országba, ugyanúgy, mint eddig. Azok a piros zónás EU-tagállamokból érkező oltatlan személyek, akik az elmúlt hat hónapban nem estek át a koronavírus-fertőzésen, szintén 10 napos karanténba kerülnek. Ugyanakkor 14 napos karanténba kerülnek azok az oltatlanok is, akik az elmúlt hat hónapban nem estek át a koronavírus-fertőzésen és nem mutatnak fel a határon egy 72 órásnál nem régebbi negatív RT-PCR-tesztet – sorolta Rafila.

A tárcavezető tájékoztatása szerint ezeket az intézkedéseket az országos vészhelyzeti bizottság fogadja majd el a koalícióban való megvitatásuk után. Hangsúlyozta, hogy legkevesebb „'két-három napon belül” lépnek majd hatályba, így lesz idő tájékoztatni róluk a lakosságot.

Újságírói kérdésre elmondta: a 12 éven aluli gyermekek számára várhatóan továbbra sem lesz kötelező határátlépéskor a negavít RT-PCR-teszt bemutatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában