államadósság

2021.12.08. 12:29

Cîţu: Apokaliptikus forgatókönyveket vázolnak fel az államadósságról

Florin Cîţu PNL-elnök szerint „képzetlen emberek” értekeznek az ország pénzügyeiről, „apokaliptikus forgatókönyveket” vázolva fel, miközben a pénzügyi tárca adatai szerint Románia a kilencedik legalacsonyabb államadóssággal rendelkezik az Európai Unió 27 tagállama közül.

„Mindenféle magukat szakértőnek nevező személyek apokaliptikus forgatókönyveket vázolnak fel Románia államadósságát illetően. Képzetlen emberek értekeznek arról, miként működnek egy ország pénzügyei. Mindannyian egyik napról a másikra váltak szakértőkké. Már egy éve bírálgatnak és vádaskodnak, de ezekből semmi nem igazolódott be” – írta szerdai Facebook-bejegyzésében a kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt elnöke.

Leszögezte: a pénzügyminiszter – aki egyébként a PNL volt politikai ellenfelének, a Szociáldemokrata Pártnak a tagja – szerdán közzétett adatai rávilágítanak a valóságra.

A pénzügyi tárca szerint „Románia a kilencedik legalacsonyabb államadóssággal rendelkezik az Európai Unió 27 tagállama közül. 2021 szeptemberének végén az államadósság aránya a GDP 48,5 százalékát tette ki, ami a Maastrichti Szerződésben meghatározott 60 százalékos felső határ alatt van”. Az Európai Unió módszertana szerint a GDP 47,5%-ának felel meg az államadósság szintje – mutat még rá Cîţu a tárca adataira hivatkozva.

'Az olvasás még senkit nem ölt meg' – zárta bejegyzését a liberális elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában