Rendelet

2021.10.07. 10:05

Arafat: Az életmentést tartom szem előtt

Fotó: Jurnalul de Arges

Agerpres

Raed Arafat kitart „az életmentés és az ezzel kapcsolatban elsajátított elvek” mellett mindaddig, amíg az alkotmányra hivatkozva megtiltják ezek alkalmazását. A belügyi államtitkár a Nép Ügyvédjének szerdai bejelentésére reagált ezzel, miszerint alkotmányellenes a halasztható kórházi beutalások, műtétek és kivizsgálások 30 napra történő felfüggesztése.

Az ombudsman szerint az intézkedés alkotmányellenes és törvénybe ütközik, mert korlátozza a személyek egészségügyi ellátáshoz való jogát, illetve mert a szabályozást egy jogi személyiséggel nem rendelkező közigazgatási szerv (katasztrófavédelmi főigazgatóság) vagy az egészségügyi miniszter rendeletével vezetik be.

Erre reagálva Arafat kijelentette, a rendelet nem tartozik azok sorába, amelyeket a Hivatalos Közlönyben is közzé kell tenni, ez menedzsmenttel és triázzsal kapcsolatos szabályozásokat tartalmaz.

„Nagyon sajnálom, hogy a katasztrófa-orvostan nem áll összhangban az alkotmánnyal. Én orvosként az életmentést és az ezzel kapcsolatban elsajátított elveket fogom szem előtt tartani mindaddig, amíg az alkotmányra hivatkozva leállítanak” – fogalmazott.

Megkérdezték tőle az újságírók, miként vélekedik arról, hogy a betegek megtámadhatják a rendeletet a közigazgatási bíróságon. Arafat azt mondta, a bíráknak is el fogja magyarázni, milyen megfontolásból hozták az intézkedést. Hozzátette, a szabályokat az egészségügyi katasztrófahelyzetekben alkalmazott nemzetközi elvek szem előtt tartásával vezették be.

A rendelet kapcsán a belügyi államtitkár ismét hangsúlyozta, a kórházi beutalások felfüggesztése nem érinti azokat, akik azonnali ellátásra szorulnak, vagy akiknek a kezelése nem halasztható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában