Eurostat

2021.10.28. 14:43

A gyermekeket fenyegeti a legnagyobb arányban a szegénység

Fotó: Shutterstock

Tavaly az Európai Unióban (EU) a kiskorúak (18 év alatti személyek) csaknem negyedét (24,2 százalékát) fenyegette a szegénység és a társadalmi kirekesztés kockázata, szemben a felnőttek (18-64 évesek) 21,7 százalékával és az idősek (65 év fölöttiek) 20,4 százalékával. A szegénység és a társadalmi kirekesztés veszélyének kitett gyermekek aránya Romániában (41,5 százalék), Bulgáriában (36,2), Spanyolországban (31,8) és Görögországban (31,5) volt a legmagasabb – derül ki az EU statisztikai hivatalának (Eurostat) csütörtökön közzétett adataiból.

A legalacsonyabb arányt Szlovéniában (12,1 százalék), Csehországban (12,9), Dániában (13,5) és Finnországban (14,5) jegyezték.

Az Eurostat szerint a következők voltak az EU-ban a szegénység és a társadalmi kirekesztés kockázatát befolyásoló tényezők: a munkaintenzitás (a 60 év alatti népesség 71,9 százaléka élt nagyon alacsony munkaintenzitású háztartásban, és az eltartott gyermekeket fenyegette a szegénység kockázata), az iskolai végzettség (azon gyermekek 50,5 százalékát fenyegette a szegénység kockázata, akiknek szülei alacsony iskolai végzettségűek voltal, szemben azon gyermekek 7,7 százalékával, akiknek szülei magas iskolai végzettséggel rendelkeztek), a háztartás típusa (a gyerekeket egyedül nevelő szülő esetében (42,1 százalék) és a két felnőttből álló, három vagy több eltartott gyermeket nevelő háztartásokban (29,6) volt a legnagyobb ez a kockázat), migráció (a legalább egy migráns szülővel rendelkező gyermekek esetében nagyobb volt a szegénység kockázata, mint azoknál, akiknek a szülei őslakosok voltak: 32,9 százalék, szemben a 15,3 százalékkal) és az életkörülmények (az egyszemélyes, eltartott gyermeket nevelő háztartások 14,1 százaléka van szociálisan és anyagilag rendkívül hátrányos helyzetben szemben a többi, gyerekeket is nevelő háztartások 7,5 százalékával).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában