Oltáskampány

2021.09.21. 15:54

FRISSÍTVE | Gheorghiță: jövő héttől elkezdődik a harmadik dózissal történő immunizálás

Presedintele Comitetului National de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghita, sustine o conferinta de presa la Palatul Victoria, marti, 23 februarie 2021. EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Fotó: Mediafax

FRISSÍTVE

A COVID-19 elleni vakcina harmadik dózisát azok kaphatják meg, akiket legalább hat hónapja oltottak be. Ennek alapján, a március végéig immunizált személyek számát tekintve, már 1.100.000-en jogosultak lehetnek a harmadik adag vakcinára.

A CNCAV vezetője úgy fogalmazott, megtörténhet, hogy már jövő héttől elkezdődik a harmadik dózissal történő immunizálás. Erre az oltási előjegyzési platformon kell majd feliratkozni, kivételt csak az egészségügyi alkalmazottak képzenek, akik a munkahelyükön kapják majd meg a vakcinát.


Bukarestben a lakosság átoltottsága meghaladta az 50 százalékot – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Valeriu Gheorghiţă, a lakosság beoltását irányító országos bizottság vezetője.

Gheorghiţă tájékoztatása szerint az oltásra jogosult, azaz a 12 év fölötti lakosság 50,15%-a van beoltva a fővárosban. A rangsorban Kolozs megye következik 46,32%-kal.

„Összefoglalva, a megyék 40%-ában, beleértve Bukarestet is, az átoltottsági arány meghaladja a 30%-ot, a megyék mintegy 55%-ában az átoltottsági arány 20 és 30% között van, és van két megye, Giurgiu és Suceava, ahol az átoltottsági arány a 20 százalékhoz közelít, 19,7% körül van” – mondta az oltásparancsnok.

Az országban 581 oltóközpont működik jelenleg, 837 oltóponttal, ezeknél lehet majd felvenni a harmadik dózist is.

A szeptember 20-i adatok alapján eddig több mint 5,38 millió embert oltottak be Romániában, ebből 5,26 millióan a teljes adag oltást megkapták.

A hatóságok elsősorban az egészségügyileg sérülékeny, illetve a munkájuk miatt nagy fertőzésveszélynek kitett emberek esetében veszik fontolóra a harmadik adag oltás lehetőségét – jelentette ki.

Gheorghiţă azt mondta, olyan kategóriákról van szó, mint az immunszupprimált betegek vagy az egészségügyi dolgozók, akik nagy fertőzésveszélynek vannak kitéve.

Figyelembe véve, hogy az oltásra jogosult, azaz a 12 év fölötti lakosság mintegy harmada van csak beoltva, a hatóságoknak továbbra is az oltási lefedettség növelésére, illetve ezzel párhuzamosan a sérülékeny emberek immunválaszának megerősítésére kell koncentrálniuk.

Valeriu Gheorghiţă megerősítette, a tudományos kutatások továbbra is azt bizonyítják, hogy az oltás hatékony a betegség súlyos, kórházi kezelést igénylő formája kialakulásának elkerülésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában