parlamenti választások

2020.12.03. 16:11

748 szavazóhelyiséget alakítanak ki külföldön

A külügyminisztérium 748 szavazóhelyiséget alakít ki külföldön, 331-gyel többet, mint 2016-ban. Ezek minden szempontból megfelelnek a COVID-19 fertőzés megelőzését célzó egészségügyi feltételeknek – jelentette be csütörtökön Iulian Ivan, a külügyi tárca választási folyamatokért felelős képviselője.

Secție de votare in primul tur al alegerilor prezidentiale, in Bucuresti, duminica, 10 noiembrie 2019. Inquam Photos / Alberto Groșescu

Az első külföldi szavazóhelyiség Új-Zéland legnagyobb városában, Aucklandon nyit ki december 4-én, pénteken, romániai idő szerint 20 órakor.

A külügyminisztérium a honlapján tette közzé a külföldi szavazókörzetek interaktív térképét. Spanyolországban például 140 szavazóhelyiség működik idén, míg 2016-ban 53 volt, Olaszországban 137 szavazóhelyiség van, szemben a 2016-os 73-mal, Németországban 61 szavazóhelyiség, míg négy évvel ezelőtt mindössze 15 volt, Nagy-Britanniában 50, míg 2016-ban csak 21 volt, Franciaországban 48 szavazóhelyiség várja idén a román állampolgárokat, míg 2016-ban 16 volt, és az Amerikai Egyesült Államokban is növelték a szavazóhelysiégek számát, 31-ről 36-ra – mondta Ivan.

Egyes településeken a hatósági engedély megvonása vagy a járványügyi korlátozások miatt más helyet kellett találni a szavazóhelyiségnek. A legtöbb esetben sikerült ugyanazon településen kijelölni egy másik helyszínt, kivételt képez a belgiumi Roselare, ahonnan Brüsszelbe költöztették a szavazóhelyiséget, az olaszországi Ginosa, ahonnan Bariba, illetve a norvégiai Alesund, ahonnan Vatne településre kellett áthelyezni a szavazóirodát.

Iulian Ivan azt is elmondta, hogy 'objektív okokból' nem alakítanak ki szavazóhelyiséget Máltán, Nigériában, Észak-Koreában és Venezuelában.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában