Külügyminisztérium

2020.07.02. 15:06

Online kérdőívet kell kitölteniük a Görögországba indulóknak

A külügyminisztérium felhívja a Görögországba készülők figyelmét, hogy a határátkelőknél való hosszú sorban állás elkerülése érdekében elutazásuk előtt töltsék ki a görög hatóságok által kért online kérdőívet.

Az angol nyelvű nyomtatvány (Passenger Locator Form) a https://travel.gov.gr linken érhető el.

A külügyminisztérium csütörtöki közleménye rámutat, a kérdőív kitöltése után küldenek a megadott e-mail címre egy egyedi visszaigazolási kódot, amelyet Görögországba érkezésekor az utasnak be kell majd mutatnia a határellenőrzést végző hatóságoknak. A kódot mobiltelefon segítségével vagy kinyomtatott formában is be lehet mutatni.

A tárca emlékeztet, legalább 48 órával az utazás megkezdése előtt ki kell tölteni a nyomtatványt, amelynek alapján a görög hatóságok nyilvántartják az országba belépőket. Ugyanakkor ennek alapján választják ki azokat az utasokat, akiket letesztelnek a koronavírusra. Nekik egy napra – a teszt eredményének megérkezéséig – karanténba kell vonulniuk a kérdőívben megadott címen.

A külügyminisztérium szerdán közölte, hogy a Bulgária és Görögország közötti határszakaszon csak a Kulata és Promachonas közötti határátkelőnél engedélyezett a Görögországba való belépés, ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a görög hatóságok a járványhelyzet alakulása függvényében előzetes figyelmeztetés nélkül is változtathatnak a beutazási feltételeken.

A Görögország által július 1-jétől hatályba léptetett beutazási szabályok miatt jelentősen megnőtt a várakozási idő a bolgár-görög határon. Bogdan Aurescu külügyminiszter telefonon kérte görög hivatali kollégájától, Nikos Dendiastól, hogy találjanak megoldásokat a határforgalom gördülékennyé tételére, például új határátlépők megnyitásával.

A tárca javasolja a román állampolgároknak a http://atena.mae.ro, a http://salonic.mae.ro, a https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, valamint a www.mae.ro weboldalak követését, illetve hogy használják a „Călătoreşte în siguranţă” applikációt.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában