Hozzájárulás

2021.09.15. 17:02

FRISSÍTVE| Tizenhárom millió román állampolgár részesül villanyszámla-támogatásban

Fotó: digi24.ro

Támogatni fogja az állam a 30 kWh és 200 kWh közötti havi fogyasztású háztartások villanyszámláját – jelentette be Virgil Popescu energiaügyi miniszter a szerdai kormányülés után. Az intézkedés mintegy 13 millió román állampolgárt érint majd.

A miniszter elmondta, hogy a kormány első olvasatban tárgyalta az energiaárak emelkedésének kompenzálásáról szóló sürgősségi rendelet tervezetét. A jogszabály szerint a fogyasztók kWh-ként 18 banis villanyszámla-támogatásban fognak részesülni. Ez az összeg az elektromos áram piaci átlagára (82 bani kWh-ként) és a legkisebb piaci ára (64 bani kWh-ként) közötti különbség – magyarázta sajtótájékoztatóján Virgil Popescu.

A miniszter közölte, hogy a körülbelül 8 millió háztartásból 5,172 millió részesül állami támogatásban, ami 13 millió embert jelent. Hangsúlyozta, hogy az intézkedés nem terjed ki azokra a háztartásokra, amelyek a sérülékeny fogyasztók védelméről szóló törvény hatálya alá esnek.

A gáz esetében a havonta 100 és 1200 köbmétert fogyasztó háztartások számláját az állam automatikusan 25 százalékban támogatja, így ennyivel kevesebbet kell fizetniük a fogyasztóknak. A támogatásban 2,326 millió háztartás részesül a 3,6 millióból.

Virgil Popescu szerda este a köztelevíziónak nyilatkozva elmondta, a villanyszámla-támogatások kifizetéséhez szükséges összegeket a Hidroelectrica állami vállalat 800 millió lejes osztalékából fedezi a kormány. A gázszámla kifizetéséhez nyújtott támogatásokat az energiaszolgáltatókra kivetett pótlólagos jövedelemadóból fedezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában