Járvány

2020.10.21. 21:49

Vilmos Sándor holland király megbánását fejezte ki múlt heti görögországi nyaralása miatt

Gyorsan belátta a hibás döntést.

Vilmos Sándor holland király szerdai videóüzenetében megbánását fejezte ki családja múlt heti görögországi nyaralása miatt.

A királyi pár múlt pénteken távozott görögországi nyaralójába, de már másnap visszatértek otthonukba a hazájukban kialakult közfelháborodás miatt.

Az országban a koronavírus-járvány rendkívül gyors terjedése miatt részleges lezárásokat vezettek be két hete, a lakosokat többek között otthonmaradásra szólította fel a kormány.

„Szívből sajnálom, hogy nyaralásunk miatt megbántottuk a polgárokat, fájdalom, hogy csalódniuk kellett bennünk” – magyarázkodott videóüzenetében Vilmos Sándor.

Hozzátette: utazásuk a higiénia szabályok betartásával történt, de rögtön vissza is tértek, miután belátták a hibás döntést. A király nem tért ki arra, hogy lányai Amália és Alexia hercegnő miért csak hétfőn tért vissza Hollandiába.

Sajtóhírek szerint, a királyi család „kihágása” Mark Rutte kormányfőre is rossz fényt vetett, aki a holland alkotmány értelmében felelős a királyi család cselekedeteiért.

A miniszterelnök elismerte: tudott Vilmos Sándor és családja elutazásáról. A parlamenthez intézett hétfői üzenetében azt hangsúlyozta: túl későn jött rá, hogy ez nyaralás nem egyeztethető össze kormánya szigorított korlátozási intézkedéseivel.

A holland közegészségügyi intézet legfrissebb statisztikái szerint, 8764 új fertőzöttet regisztráltak csütörtökön az országban. A fertőzöttek száma folyamatosan és rendkívüli gyorsan emelkedik. Az elmúlt 24 órában 59 újabb haláleset történt.

Kórházakban jelenleg több mint 2000 embert kezelnek, ebből 465 beteg intenzív ellátásra szorul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában