IGAZSÁGTALAN TÁMADÁSOK

2020.10.03. 17:35

Varga Judit: kettős mércét alkalmaz az Európai bizottság

Az igazságügyi miniszter közösségi oldalán osztotta meg gondolatait.

„Duo si faciunt idem, non est idem. Ha ketten teszik ugyanazt, az nem ugyanaz. Az Európai Bizottság (EB) jogállamisági jelentése hű a latin mondáshoz. A tegnapi bevezető után következzék egy mesterkurzus a kettős mércéhez a magyar, illetve a »jogállamiság barátai«, vagyis a BENELUX és az északi tagállamok jelentéseinek összevetése alapján” – írta Varga Judit a Facebookon.

„Az EB megkérdőjelezi a magyar ügyészség függetlenségét annak ellenére, hogy a legfőbb ügyész egyetlen más szervnek vagy közjogi méltóságnak sincsen alárendelve és nem utasítható. Belgiumban, Dániában, Hollandiában és Luxemburgban az igazságügyi miniszter még konkrét ügyekben is utasíthatja az ügyészséget, Finnországban pedig a kormány felmentheti vagy felfüggesztheti a legfőbb ügyészt. A bizottság emiatt nem aggódik” – tette hozzá az igazságügyi miniszter.

Varga Judit szerint Magyarország rendelkezik átfogó antikorrupciós stratégiával, amit az EB a horizontális jelentésében nem tart fontosnak megemlíteni.

„Finnország és Svédország korrupcióellenes erőfeszítéseit viszont annak ellenére is megdicséri az Európai Bizottság a jelentésében, hogy antikorrupciós stratégiáját még nem fogadta el. A Bizottság hosszasan ecseteli a magyar bejelentővédelemre vonatkozó törvény vélt hiányosságait. Belgium esetében viszont csak röviden megemlíti, hogy ilyen átfogó szabályozásuk nincs is. Az Európa Tanács újságírók védelmét szolgáló platformján Magyarországgal és Belgiummal szemben 2019-2020-ban ugyanannyi bejelentés érkezett. Ezt a Bizottság úgy értelmezi, hogy Magyarországon az újságírókat érő veszély „rendszerszintű”, míg Belgiumban „viszonylag ritka” – közölte Varga Judit.

Hozzátette: vasárnap folytatás következik olyan jogállamisági problémákkal, amelyek valamilyen csodálatos oknál fogva kimaradtak az országjelentésekből.

Címkék#Varga Judit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában