nem kommunikál

2020.07.21. 16:30

Korábban elmezavarral kezelték az ukrán buszrablót

A férfi egyelőre nem fogalmazott meg követeléseket, csupán annyit tudni, hogy fegyver és robbanószer is van nála.

Luck, 2020. július 21. Utasaival együtt túszul ejtett busz a nyugat-ukrajnai Luckban 2020. július 21-én. A buszt és utasait a fegyverekkel és robbanószerrel rendelkezõ, Makszim Krivosként azonosított 44 éves férfi kerítette hatalmába. Az Oroszországban született ukrán támadó azt követeli, hogy a vezetõ ukrán politikusok tegyenek közzé magukat terroristának nevezõ nyilatkozatokat a közösségi portálokon lévõ oldalaikon. MTI/EPA/Nikolaj Martinjuk

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Nikolaj Martinjuk

Túszul ejtett egy buszt utasokkal kedden egy fegyveres férfi a nyugat-ukrajnai Voliny megyében lévő Luckban, a férfinél robbanószer is van – közölték ukrán híradások a rendőrségtől származó információkra hivatkozva.

A Voliny megyei rendőrségnek a Facebookon közzétett bejegyzése szerint körülbelül húszan lehetnek a buszon. Jurij Krosko, a Voliny megyei rendőrség vezetője a Cenzor.Net hírportál szerint kezdetben még arról számolt be, hogy a túszejtő személyazonossága ismeretlen, és követeléseket sem fogalmazott meg.

Annyi bizonyos, hogy fegyver és robbanószer van nála,

de ezekről sem közölt a rendőrségi vezető semmi konkrétabbat. Későbbi hírforrások szerint a buszrabló két lövést adott le a rendfenntartókra, és egy gránátot is kihajított a buszból, de az nem robbant fel.

A buszt és utasait a fegyverekkel és robbanószerrel rendelkező, Makszim Krivosként azonosított 44 éves férfi ejtette túszul
Fotó: Nikolaj Martinjuk / MTI/EPA

Krosko hozzátette, hogy a férfi a Twitteren közzétett bejegyzésében elégedetlenségét fejezte ki általában a rendszerrel szemben, nem pontosítva kifogásait és követeléseit sem. Jelenleg a rendőrség figyeli a közösségi portálokat, posztol-e a túszejtő újabb bejegyzést, és próbálnak tárgyalást kezdeményezni vele, egyelőre azonban nem vette fel a telefont – írta az Interfax-Ukrajina hírügynökség.

A busz körül lezárták az utat a rendőrök
Fotó: Nikolaj Martinjuk / MTI/EPA

Későbbi hírek szerint a rendőrség már a bűntény első pillanataiban próbált kapcsolatba lépni az elkövetővel. Ez utóbbi nem sokkal később maga hívta fel telefonon a rendőrséget, és Makszim Plohojként (Rossz Makszim) néven mutatkozott be – közölte Anton Gerascsenko belügyminiszter-helyettes. A hatóságok szerint Makszim Krivos a valódi neve, oroszországi születésű ukrán állampolgár. Annyit tudni róla, hogy a férfit kétszer is elítélték, összesen tíz évet töltött börtönben „egy sor súlyos bűncselekmény”, köztük sikkasztás és rablás miatt.

Rendőrségi nyilvántartás szerint a túszejtőt korábban elmezavarral kezelték.

Ami az álnevét illeti, Facebook-bejegyzésében a belügyminiszter-helyettes azt írta, hogy létezik egy könyv, amelynek szerzője ugyancsak egy Makszim Plohoj nevű ember, s amelynek címe: Egy bűnöző filozófiája. Gerascsenko idéz is ebből a könyvből: „Tizenöt éven át próbáltak megjavítani, de nem javultam meg, ellenkezőleg, még inkább azzá váltam, ami eleve vagyok.”

Az ukrán rendőrség által közreadott kép egy Makszim Krivosként azonosított 44 éves férfiról, aki 2020. július 21-én túszul ejtette egy busz utasait
Fotó: Ukrán rendőrség / MTI/AP

Arszen Avakov belügyminiszter eközben Luckba repült. Volodimir Zelenszkij államfő Facebook-bejegyzésében igyekezett megnyugtatni a közvéleményt. „Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy áldozatok nélkül oldjuk meg a helyzetet” – mondta.

A megyei rendőrfőnök szavai szerint

sérültekről egyelőre nem tudnak, csak a buszban keletkezett kár.

Szemtanúk látták, hogy a jármű ablakai kitörtek, továbbá beszámoltak arról is, hogy délelőtt, helyi idő szerint tíz óra tájban

egy gépkarabély sorozatlövéseinek hangja hallatszott a túszul ejtett busz környékéről.

A rendfenntartók körbezárták a város központjában lévő tetthelyet.

Borítókép: Utasaival együtt túszul ejtett busz a nyugat-ukrajnai Luckban 2020. július 21-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában