4 hónapi munkáért

2020.05.16. 08:07

Újabb huszonötmillió forint az MSZP baráti cégének

Az MSZP elnökének a járvány alatt is volt gondja arra, hogy újabb több tízmilliós megbízást adjon a párthoz ezer szállal kötődő Sapienza Kft.-nek. Tóth Bertalan januárban már harminchárommilliós szerződést kötött a céggel.

Az MSZP-frakció különböző kiadványainak nyomdai előállítására és kiszállítására Tóth Bertalan elnök 25,4 millió forintos megbízást kötött a Sapienza Kft.-vel – derül ki az Ország­gyűlés honlapján közzétett adatokból.

A busás összeg mindössze márciustól június végéig, azaz négy hónapos munkáért jár a cégnek, amit tavaly januárig az MSZP korábbi pártpénztárnoka, Puch László tulajdonolt, tőle pedig Török Ottó, a második Gyurcsány-kormány sportszak­államtitkára vette át a stafétabotot.

Miközben tehát a szocialisták arra panaszkodnak, hogy a kormány a frakciók állami támogatásából is fordított a járvány elleni védekezésre, a baráti szerződések zavartalanul megköttetnek − írja a Magyar Nemzet.

Tóth ugyanis már januárban összesen ötvenmillió forint értékben rendelt meg különböző szolgáltatásokat, ebből szintén a képviselőcsoport „alaptevékenysége ellátásához szükséges tanácsadói tevékenység végzése, tanulmányok, elemzések elkészítése” címen 33 milliós megbízást adott a Sapienza Kft.-nek.

Tóth Bertalan, aki 2016 júniusától vezeti az MSZP ország­gyűlési képviselőcsoportját, 2018 óta pedig a pártot is, valóságos rekorder a megbízási szerződések terén:

a szocia­listák frakciója csak 2017-ben 67 alkalommal, összességé­ben 209 867 071 forintot költött ilyen célra a neki nyújtott támogatásból.

Nagy vissz­hangot keltett, amikor Tóth tavaly márciusban mindössze négy hónapra harmincötmillió forintos elemzői, tanácsadói szerződést kötött a Szociális Demokráciáért Intézet Nonprofit Kft.-vel, amit egy nappal a megbízás előtt jegyeztek be, székhelye pedig a Villányi úti központ.

A társaságot az a Szeredi Péter vezeti, aki az MSZMP KB munkatársa, a Medgyessy-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal Kormányzati Stratégiai Elemzőközpont vezetője, a Gyurcsány-kormányban a Miniszterelnöki Hivatal főtanácsadója, majd a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke volt. A Sapienza Kft.-től 2011 és 2019 eleje között az MSZP összesen 411 millió forintért rendelt tanácsokat, elemzéseket és nyomdai szolgáltatásokat.

A jelek szerint ezek azonban nem bizonyultak túl hasznosnak, hiszen a párt 2010 óta folyamatos lejtmenete megállíthatatlannak tűnik, Tóth Bertalan vezetése alatt pedig elérte eddigi mélypontját: a legutóbbi felmérés szerint háromszázalékos támogatottságukkal a szocialisták nem jutnának be az országgyűlésbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában