erőszakhullám

2020.05.07. 06:57

Többen életüket vesztették törzsi villongásokban Szudánban

Az összetűzések tovább nehezítik az átmeneti kormány erőfeszítéseit, hogy lezárja a több évtizede tartó lázongásokat.

Legalább harmincan életüket vesztették és tucatnyian megsebesültek arab és nem arab törzsek összetűzésében Szudán Dél-Dárfúr tartományában – közölték a szudáni hatóságok szerdán este.

A törzsi villongások tovább nehezítik a szudáni átmeneti kormány erőfeszítéseit, hogy lezárja a több évtizede tartó lázongásokat. Jelenleg több felkelőcsoport is béketárgyalásokat folytat a kartúmi vezetéssel.

Adam Regal, egy helyi segélyszervezet szóvivője szerint a mostani erőszakhullám azt követően tört ki, hogy a Falata törzshöz tartozók egy csoportja kirabolta az arab Rizeigat törzs juhászait Rumali településén.

Abdalla Hamdok szudáni miniszterelnök szerint a kedden kitört és szerdán folytatódott összecsapások időközben már alábbhagytak.

A térségben 24 órás kijárási tilalmat vezettek be, a hadsereg pedig erősítést küldött a helyzet lecsillapítására – közölte Hasim Mahmúd dél-dárfúri kormányzó.

Hamdokot tavaly augusztusban nevezték ki miniszterelnöknek egy átmeneti kormány élére, miután demokráciapárti tüntetők rákényszerítették a hadsereget arra, hogy mozdítsa el a hatalomból Omar el-Besir elnököt, és ültessen a helyébe egy civil kormányt. Több hónapi tárgyalás után a hadsereg és a tüntetők augusztusban megállapodtak abban, hogy megosztják a hatalmat egymás között. Eszerint az országot egy 11 tagú civil-katonai szuverén tanács és egy Hamdok vezette kormány irányítja három éven át. De a hadsereg tábornokai maradtak az ország tényleges vezetői, és kevés hajlandóságot mutatnak arra, hogy átadják a hatalmat a civil vezetőknek – írta az AP hírügynökség. A 42 millió lakosú Szudán a világ 25 legszegényebb államának egyike. A mostani kormány igyekszik véget vetni az ország különböző tartományaiban zajló lázadásoknak, hogy lefaraghasson a költségvetés jelentős hányadát kitevő védelmi kiadásokból.

Dárfúrban többnyire nem arab felkelőcsoportok lázadtak fel a kartúmi vezetéssel szemben, a kormánycsapatok arab milíciák támogatásával vérbe fojtották a lázadást súlyos atrocitásokat követve el. A konfliktus 2003 óta ENSZ-becslések szerint mintegy 300 ezer ember életét követelte, több mint két és félmillió a menekültek száma. A régióban 2010 óta viszonylagos nyugalom uralkodik, már az utóbbi három évben ismét voltak szórványos összecsapások. Januárban legalább 65-en vesztették életüket és több mint ötvenen megsebesültek a térséget sújtó erőszakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában