OCHA

2020.01.06. 14:29

Több mint 400 ezer embernek kellett tavaly elmenekülnie otthonából Afganisztánban

58 százaléka 18 évesnél fiatalabb.

A konfliktus sújtotta Afganisztánban tavaly 426 500 embernek kellett elmenekülnie a harcok elől otthonából az ország 34 tartományából 32-ben – közölte hétfőn az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA).

A tavaly elmenekült emberek 58 százaléka 18 évesnél fiatalabb.

A világszervezet szerint a 34 millió lakosú Afganisztánban 2018-ban több mint 385 ezer ember hagyta el otthonát.

A kabuli vezetés ellen fegyveres harcot folytató radikális iszlamista tálibok 2019-ben fokozták műveleteiket az ország északkeleti felében, az afgán biztonsági erők több ezer tagját megölve, illetve megsebesítve. Eredetileg is belső menekültként számon tartott több mint 177 500 ember hagyta el új otthonát az ország északkeleti négy tartományában.

Az OCHA adatai szerint a keleti tartományokban pedig több mint 74 ezer ember menekült el a tomboló harcok elől. Ez a térség volt színhelye a legkiélezettebb harcoknak a tálibok, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet és az afgán biztonsági erők között.

Tavaly heves harcok folytak a konfliktus szereplői között, miközben Washington – megszakításokkal – tárgyalásokat folytatott a tálibokkal egy politikai rendezésről. Szakértők szerint mindkét fél katonai sikerekkel igyekezett javítani tárgyalási pozícióját. A tálibok emellett továbbra is elutasítják az átfogó tűzszünetre vonatkozó amerikai követelést.

Az OCHA szerint 2020-ban 9,4 millió ember szorul humanitárius segítségre és védelemre Afganisztánban a fegyveres konfliktus és a természeti katasztrófák következtében. A világszervezet hivatala hozzátette, hogy az ENSZ és humanitárius partnerszervezetei 733 millió dollár támogatást kérnek 7,1 millió rászorulónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában