Illegális bevándorlás

2020.09.25. 16:03

Több migráns életét vesztette egy hajótörésben Mayotte közelében

Tíz migráns, köztük egy hétéves gyerek vesztette életét csütörtök délután egy hajótörésben az Indiai-óceánon található Mayotte szigetének közelében – közölte a francia csendőrség pénteken.

Mayotte jogilag Franciaország tengerentúli területeinek része, és a Comore-szigetek, illetve Madagaszkár között helyezkedik el. A Comore-szigetek vezetői rendszeresen kifogásolják, hogy Mayotte francia fennhatóság alá tartozik.

Összesen 24-en indultak útnak a Mayotte-tól 70 kilométerre fekvő Anjouan szigetéről egy motoros halászbárkán, hogy francia területre léphessenek mondták el szemtanúk. Anjouan a Comore-szigetek része.

A migránsok hajóját egy erős hullám felborította. A hajótöröttek szerencséjére egy csoport határrendész a közelben gyakorlatozott, és gyorsan a bajbajutottak segítségére sietett. Két másik hajó és egy helikopter is részt vett a mentésben.

Mayotte szigetére sok migráns próbál eljutni a Comore-szigetekről és Afrika keleti partvidékéről, és nem ritkák a hajótörések. Tavaly májusban két migráns, júliusban pedig egy 5-6 éves gyerek holttestére bukkantak rá Mayotte partjainál hajótöréseket követően.

Hivatalos adatok szerint Mayotte lakosságának fele külföldi, és jelentős részük illegálisan él a területen a helyiek nagy bosszúságára. A szigetlakók határozottabb fellépést követelnek a migránsokkal szemben, és kitoloncolásukat szorgalmazzák. 2019-ben több mint 27 ezer illegálisan érkezett külföldi állampolgárt utasítottak ki a szigetről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában