Fülöp-szigetek

2020.01.14. 22:30

Tízezreket mentenek ki a Taal vulkán térségéből

A Manila központjától mintegy 70 kilométernyire délre, egy tó közepén található kráterből harmadik napja ömlik a vulkáni hamu és a láva, és bármikor megtörténhet a kitörés.

Tagaytay, 2020. január 12. Hamufelhõt lövell a magasba a mûködésbe lépett Taal tûzhányó a Fülöp-szigetek Tagaytay városának közelében 2020. január 12-én. MTI/AP/Aaron Favila

Forrás: MTI/AP

Fotó: Aaron Favila

Közel negyvenezer ember kimenekítése folyik a Taal vulkán térségéből – közölték a Fülöp-szigeteki hatóságok kedden. Ezrek utasították azonban vissza a kitelepítést, vagy azóta már visszatértek a lakhelyükre.

A kráter 14 kilométeres körzetében rendelték el a kötelező kitelepítést, az intézkedés mintegy 300 ezer embert érint. Hivatalos adatok szerint keddig 38 200 embert evakuáltak.

A veszélyzónában található Talisay polgármestere elmondta, hogy le kellett zárniuk a települést, hogy megakadályozzák a már evakuáltak visszatérését.

A Taal a világ egyik legkisebb működő vulkánja, de 1911-ben a kitörése több mint 1300 ember életét oltotta ki.

A tűzhányótól 32 kilométerre fekvő Tagaytay népszerű üdülőhelyen nyolc óra alatt mintegy 50 vulkáni földmozgást lehetett érezni.

„Ha kitör a vulkán, senki sem térhet vissza a házába, mert a kitörés elpusztítja”

- mondta Renato Solidum, a Fülöp-szigeteki Vulkánkutató és Földrengéstani Intézet igazgatója, aki szerint reális a veszély.

Hamufelhőt lövell a magasba a működésbe lépett Taal tűzhányó
Fotó: Francis R. Malasig / MTI/EPA

A vulkáni hamu miatt bezárták a kormányhivatalokat és az iskolákat, ez utóbbiak még kedden is zárva tartottak. Több mint 500 nemzetközi és belföldi repülőjáratot töröltek vagy késtek, a fennakadás mintegy 80 ezer embert érintett.

Tagaytayban legalább hat embert kórházba kellett szállítani légzőszervi panaszok miatt.

A térségbe látogató Rodrigo Duterte államfő, aki vészhelyzetet hirdetett ki, kedden tréfásan azt javasolta, hogy a kormány a hagyományos módszerekkel hárítsa el a kitörést.

„Oda kell menniük, mondani egy imát vagy áldozatot felajánlani. Tegyék ezt az ősi módon, ahogy az őseink tették” – idézte az elnököt a Inquier.Net internetes oldal.

A Taal az elmúlt ötszáz év során több mint harmincszor tört ki, legutóbb 1977-ben. Egy 1754-ben történt kitörés hónapokig tartott. A Fülöp-szigetek a földrengések és vulkánkitörések gyakoriságáról ismert csendes-óceáni Tűzgyűrűn fekszik.

Borítókép: Hamufelhőt lövell a magasba a működésbe lépett Taal tűzhányó a Fülöp-szigetek Tagaytay városának közelében 2020. január 12-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában