Ország-világ

2020.11.25. 19:22

Tizenegy millió bevándorlónak adna állampolgárságot Joe Biden

Az Egyesült Államok vezetésére készülő demokrata párti politikus erről az NBC hírcsatornának adott keddi interjúban beszélt.

Hivatalának első száz napjában bevándorlási törvényjavaslatot nyújt be a szenátusba Joe Biden, amely

„megteremtheti az utat ahhoz, hogy az Egyesült Államokban illegálisan tartózkodó több mint 11 millió bevándorló állampolgársághoz jusson”.

Az Egyesült Államok vezetésére készülő demokrata párti politikus erről az NBC hírcsatornának adott keddi interjúban beszélt. Az interjú a Delaware állambeli Wilmingtonban készült azután, hogy Joe Biden a média képviselőinek bemutatta leendő kabinetjének jövendőbeli tisztségviselőit – írja a Magyar Nemzet.

Az MTI közleménye emlékeztet arra, hogy míg a hivatalban lévő republikánus

Donald Trump elnök évi 15 ezer főben maximalizálta az évente befogadható menekültek számát, Biden most azt ígérte, hogy ezt a számot évi 125 ezer főre emeli.

Eltörli a Trump-kormányzatnak azt a tiltó rendelkezését is, amelynek értelmében meghatározatlan időre felfüggesztették a beutazást azokból az országokból, amelyeket a terrorizmus melegágyának minősítettek.

Joe Biden kijelentette, hogy első intézkedései attól is függenek majd, hogy milyen támogatást kap – vagy esetleg nem kap – az Egyesült Államok kongresszusától, amelynek alsóházát továbbra is pártbéli kollégái, a demokraták irányítanak, a szenátusban viszont szűk többséget élveznek a republikánusok.

Biden első teendői között említette meg azt is, hogy korrigálni fogja, illetve semmisnek mondja ki azokat a korábbi, Trump által hozott elnöki rendeleteket, amelyek szerinte kártékonyak voltak, és – úgy fogalmazott – „jelentősen befolyásolták a klímaviszonyok romlását, és ezzel egészségtelenebbé tettek bennünket”.

A politikus a legfontosabb teendői közé sorolta azt is, hogy „azokra az emberekre kell elsősorban figyelni, akiket minden válság először érint, és akik mindig legutoljára kapnak segítséget”, konkrétan megnevezve a kisebbségek helyzetét, különös tekintettel az egészségbiztosításra. Nagy nyomatékkal, kétszer is elismételte: – Cselekednünk kell! Cselekednünk kell! Hogy mindezeknek az embereknek hozzáférésük legyen egy megfizethető társadalombiztosításhoz!

Az Egyesült Államokban tüntetés- és erőszakhullámot kiváltó két haláleset, George Floyd és Breonna Taylor ügye kapcsán a riporter arról kérdezte a leendő elnököt, hogyan fog eljárni, amennyiben az ő elnöksége idején történnek hasonló halálesetek. Joe Biden kifejtette, hogy az amerikai rendőrök többsége „jó rendőr”, a rossz rendőröket pedig felelősségre kell vonni, valamint együttműködést kezdeményez majd a helyi rendőrfőnökökkel, a helyi közösségekkel és jogvédő szervekkel, akiknek egyenesen a Fehér Házban rendez konferenciát, ahol közösen dolgozzák ki a megoldást.

A leendő kabinetjének bemutatása előtti rövid beszédében

Joe Biden hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok „készen áll a világ vezetésére”.

Leszögezte, hogy leendő kormányzata külügyi és nemzetbiztonsági csapatának összetétele „tükrözi azt a tényt, hogy Amerika visszatér, nem visszahúzódik, hanem kész vezetni a világot”. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem vállal szerepet szükségtelen konfliktusokban. Kiemelte, hogy az új amerikai kormányzat globális vezető szerepre készül a csendes-óceáni és az atlanti térségben egyaránt, és ennek jegyében kiváltképp erősíteni kívánja az ázsiai és csendes-óceáni amerikai szövetségi kapcsolatokat.

Biden a leendő kormánytagokról így beszélt: – Megtestesítik az általam vallott alapvető értékeket, miszerint Amerika akkor erősebb, amikor együttműködik szövetségeseivel. A kormánytag-jelöltekről megerősítette az előző napi közleményében foglaltakat, miszerint mindnyájan „tapasztaltak, újszerűen és távlatosan gondolkodnak, és fáradhatatlanul hisznek Amerika ígéretében”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában