Ország-világ

2021.03.01. 13:32

Szijjártó: senki nem vitathatja a magyar szakemberek döntésjogát az oltóanyagokról (videó)

Nem engedjük meg sem Brüsszelnek, sem a magyar baloldalnak, hogy elvitassák a magyar szakemberektől azt a képességet és azt a jogosultságot, hogy eldönthessék, a vészhelyzetben Magyarországon milyen oltóanyagot lehet használni – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a szlovéniai Brdo pri Kranjuban.

Forrás: Facebook / Szijjártó Péter

Fotó: BORSOS MATYAS

A bécsi ötök (Magyarország, Ausztria, Szlovénia, Csehország és Szlovákia) külügyminisztereinek tanácskozását követő közös sajtótájékoztatón kiemelte:

a vakcina jelenti az igazi megoldást a koronavírus-járványra. Ezért oltóanyag, sok oltóanyag és biztonságos oltóanyag kell

- húzta alá.

Felmerült a kérdés, ki dönthet arról, hogy egy oltóanyag biztonságos vagy sem – mondta, hozzátéve, hogy erre világos európai szabályok vannak. Erről az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vagy – a vészhelyzetre való tekintettel – a nemzeti hatóságok is hozhatnak döntéseket. Ez utóbbit elvitatni európaiatlan, az európai szabályokkal szembemenő álláspont – fogalmazott Szijjártó Péter.

„Nem engedhetjük meg Brüsszelnek azt, hogy politikai ideológiai vitát csináljon a vakcinakérdésből, hogy politikai nyomásgyakorlásra használja fel a vakcinabeszerzéseket, mert ezzel az emberek életével játszana”

- mutatott rá.

Úgy vélte: akik lebeszélik a magyar embereket az oltásról, azok az életüket sodorják veszélybe, és ez megengedhetetlen.

A magyar szakemberek világos döntéseket hoztak – mondta, hozzátéve: Magyarországon most a legtöbb típusú oltóanyag elérhető.

„Keleti vakcinák nélkül nagy bajban lennénk, mert ha nem vásároltuk volna meg őket, május végéig 3,5 millió emberrel kevesebbet tudnának beoltani”

- húzta alá.

Jelezte, hogy úton van 280 ezer orosz vakcinadózis, ami azt jelenti, hogy ez a második legnagyobb vakcinaszállítmány, amely Magyarországra érkezik, amióta az oltóanyagok beszerzése zajlik.

Mindamellett nyugtázta, hogy a közép-európai országok egymásra vannak utalva. „Így van ez normál körülmények közepette is, de most, hogy ilyen nagy a baj, még inkább” – tette hozzá.

Főleg, hogy komoly korlátozó intézkedések lépnek életbe ismét, amelyek gondot okoznak az embereknek, és nehézséget a gazdaságnak – emelte ki.

Úgy vélte: azért, hogy ezeket a nehézségeket a minimálisra szorítsák, koordinálni kell a lépéseket, főleg annak érdekében, hogy a gazdaság működéséhez szükséges teherszállítás és az ingázók közlekedése továbbra is a lehető legkevesebb akadállyal szembesüljön.

Fontos azért is – mondta -, mert Magyarországnak 30 milliárd eurót meghaladó kereskedelmi forgalma van az említett négy országgal.

Ez volt a bécsi ötök külügyminisztereinek ötödik találkozója: tavaly júniusban Bécsben, júliusban Budapesten, szeptemberben Brdo pri Kranjuban, novemberben pedig videokonferencia keretében tárgyaltak.

A külügyminiszterek sajtótájékoztatóját itt megtekintheti:

Borítókép: Szijjártó Péter a külügyminiszteri tanácskozásra érkezik Szlovéniába

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában