Ország-világ

2020.07.07. 12:58

Szijjártó Péter: a V4-ek egysége nem csak fennmaradt, meg is erősödött (videó)

Szent II. János Pál pápa születésének 100. évfordulóján az egykori katolikus egyházfő lengyelországi szülővárosában, Wadowicében találkoztak a visegrádi négyek külügyminiszterei: Ivan Korcok szlovák, Jacek Czaputowicz lengyel, Tomas Petricek cseh külügyminiszter, valamint Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztert.

Forrás: Facebook

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az eseményt követő sajtótájékoztatón elmondta, nem kell hosszan magyarázni azt a szerepet, amelyet II. János Pál pápa töltött be a kommunista diktatúra ellen küzdő közép-európai országok történelmében. Ahogy azt a reményt sem kell ecsetelni, amelyet az ő pápává választása adott a szabadságukért harcoló közép-európai nemzeteknek – tette hozzá.

A külgazdasági és külügyminiszter rámutatott arra, hogy a világjárvány nyomán új világrend van kialakulóban, amelyet új erőviszonyok alakítanak majd, és Közép-Európának jó esélye van arra, hogy ennek az új világrendnek a nyertesei közé tartozzon.

Elmondta, hogy a világjárvány alatt a visegrádi országok kapcsolatai tovább erősödtek, komoly szolidaritásról tettek tanúbizonyságot, segítettek egymás polgárait hazahozni, és védőeszközöket adtak egymásnak. – Egyesek folyamatosan arra játszottak, abban reménykedtek vagy tettek is érte, hogy a V4-ek kötelékei lazuljanak – emlékeztetett a miniszter, hangsúlyozva: mindezek ellenére a visegrádi csoport egysége nemcsak fennmaradt, hanem meg is erősödött.

Hozzátette, hogy a világban verseny indult a világgazdaságban a kapacitások újraelosztásáért, számos gyár bezárt, de egyáltalán nem automatizmus, hogy a világjárvány miatt bezárt üzemek újranyitnak. A globális vállalatok azt vizsgálják, hol a legkedvezőbbek a beruházási feltételek, így a jó körülményeket kínáló országok vonzereje megnő.

Megnő a jelentősége az alacsony adóknak, a politikai stabilitásnak és a fejlett infrastruktúrának. A V4-ek birtokában vannak mindezeknek, ezért ha Közép Európa országai fenntartják az ésszerű gazdaságpolitikáikat és a biztonság garantálására vonatkozó politikáikat, akkor ebben az új kapacitáselosztási versenyben ás az új világrendben a győztesek oldalára tudnak kerülni.

A visegrádi országok külügyminisztereinek sajtótájékoztatóját itt tudja megtekinteni:

Az Európai Unió (EU) bővítéséről szólva elmondta, az EU befelé fordulása az új világrendre adott rossz válasz lenne. Hozzátette, ha az EU az új világrendben erős pozíciókat szeretne, növekednie kell, nagyobbnak kell lennie, új tagállamokat kell felvennie, ezért a magyar politikus Szerbia és Montenegró felvételét sürgette.

Magyarország botránynak tartja azt, hogy öt észak- és nyugat-európai ország megakadályozta, hogy újabb tárgyalási fejezet nyíljon Szerbiával – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy a Nyugat-Balkán hosszú távú stabilitása elképzelhetetlen az európai integráció hitelességének fenntartása nélkül.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint kollégái, Ivan Korcok szlovák, Jacek Czaputowicz lengyel, Tomas Petricek cseh külügyminiszter a lengyelországi Wadowicében 2020. július 7-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában