az örökségek megőrzése

2020.09.16. 16:12

Szijjártó: Európa a nemzeti identitások megőrzésével kezelheti a kihívásokat

Európa csak a nemzeti identitások, illetve a kulturális, történelmi és vallási örökség megőrzésével lehet képes kezelni a kihívásokat, sajnos azonban ezzel ellentétes folyamatok és törekvések láthatóak – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter szerdán San Marinóban.

Magyarországnak ezért szüksége van azon európai országok együttműködésére, amelyek érzékenyek a nemzeti identitásukra, valamint büszkék a vallási, történelmi és kulturális örökségükre, márpedig San Marino ilyen ország – mondta Szijjártó Péter, miután egyeztetett Luca Beccarival, a miniállam külügyi államtitkárával.

Leszögezte: fontos érdek a politikai-gazdasági együttműködés elmélyítése és a társulási megállapodás mihamarabbi megkötése San Marino és az Európai Unió között.

„Ha ez így lesz, akkor lesz még egy olyan állam, amellyel össze tudunk fogni a nemzeti érdekek, a nemzeti identitás, a vallási, kulturális és történelmi örökség megőrzése tekintetében” – fogalmazott.

A miniszter arról számolt be, hogy az oktatási együttműködést helyezik a kétoldalú kapcsolat alapjává, ezért évi tíz San Marinó-i ösztöndíjas hallgatót fogadnak majd a magyarországi egyetemeken 2021-től. Emellett pedig haladéktalanul megkezdik a tárgyalásokat a két ország közötti beruházásvédelmi megállapodásról.

Szijjártó Péter délután megbeszélést folytat a pénzügyekért és közlekedésért, a turizmusért, valamint az iparért és kereskedelemért felelős államtitkárokkal is.

Az Olaszországba ékelődő, 34 ezres lakosságú San Marino a világ legrégebbi – 301-ben alapított – ma is fennálló köztársasága, Európa harmadik legkisebb állama a Vatikán és Monaco után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában