Ország-világ

2021.04.30. 14:35

Századvég: társadalmi elismerés övezi a magyar oltási programot

A hatékonyan zajló oltási folyamatnak köszönhetően a koronavírus-járvány harmadik hulláma tetőzött Magyarországon, a beoltottak száma meghaladta a 3,8 millió főt. A közeljövőben megindulhat a 16-18 évesek oltása, valamint azok a polgárok is megkaphatják a vakcinát, akik három hónapon belül fertőződtek meg a koronavírussal. Magyarország az átoltottság tekintetében továbbra is a második helyen áll az uniós tagállamok rangsorában. A magyarok 39 százaléka már hozzájutott a védőoltáshoz, szemben az európai uniós 22 százalékos átlaggal. A Századvég megvizsgálta a hazai oltási programmal, a magyar kormány járványkezelésével, a brüsszeli vakcinabeszerzésekkel, továbbá a gazdaság és az élet újraindításával kapcsolatos lakossági attitűdöket.

Magyarország kormánya az elmúlt hónapokban több lépést tett annak érdekében, hogy minél több ember, minél rövidebb idő alatt juthasson hozzá a koronavírus elleni védőoltáshoz. Többek között a Szputnyik V és a Sinopharm oltóanyagok beszerzése, az oltópontok felállítása, illetve az online időpontfoglalás lehetőségének bevezetése egyaránt hozzájárultak az oltási folyamat felgyorsításához. Megállapítható, hogy a magyar oltási stratégiát társadalmi elismerés övezi – írja elemzésében a Századvég. A felmérés alapján kijelenthető, hogy a megkérdezettek háromnegyede (75 százaléka) elégedett azzal, ahogyan az oltási folyamat zajlik Magyarországon. Ezzel összefüggésben a magyarok 61 százaléka pozitívan értékeli a kormányzat járványkezelési teljesítményét, míg a 38 százalékuk elégedetlenségét fejezte ki ebben a kérdésben.

A Századvég szerint a koronavírus térhódítása közepette kulcsfontosságú lett volna az Európai Unió vezetésének gyors és hatékony reakciója a járvány okozta kihívások sikeres európai kezelése érdekében. A brüsszeli szervek azonban súlyos hibákat vétettek a – koronavírus legyőzésének kulcsát jelentő – vakcinák beszerzése során, melynek eredményeként oltóanyaghiány alakult ki a kontinensen. Ennek fényében kevésbé meglepő, hogy a magyar válaszadók többsége (54 százaléka) elégedetlen azzal, ahogy Brüsszel az uniós oltóanyag-beszerzéseket kezelte.

Forrás: Századvég

A magyar oltási program eredményessége azt is jelenti, hogy a lakosság egyre szélesebb körben nyer védettséget a koronavírussal szemben, amely lehetővé teszi a korlátozó intézkedések biztonságos, fokozatos feloldását. A Századvég kutatása rámutat, hogy a magyarok több mint kétharmada (69 százaléka) egyetért a gazdaság és az élet fokozatos újraindításával, ezzel szemben a 29 százalékuk nem támogatja ezeket a lépéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában