Terrorizmus

2020.05.06. 15:34

Szakadár iszlamista szervezet vezetőjét ölték meg Kasmírban

Az indiai biztonsági erők megölték a vitatott hovatartozású Kasmír indiai részén a Hizbul Mudzsáhidín nevű szeparatista, iszlamista szervezet vezetőjét – közölték indiai hivatalos források szerdán.

Rijáz Naiku csaknem 8 éve volt a csoport egyik vezetője, ő volt a felelős több rendőr haláláért, és kulcsfontosságú szerepet játszott a fegyveresek toborzásában. A korábban matematikatanárként dolgozó férfi fejére 1,2 millió rúpiás (körülbelül 5 millió forintos) vérdíjat tűztek ki.

Az indiai hadsereg és a kasmíri biztonsági erők egy bejelentés után kedden indítottak akciót a felkutatására Kasmír déli részén. Ez idő alatt felfüggesztették a területen az internet- és a mobilszolgáltatást is.

Rendőrségi források szerint tűzharc alakult ki a szakadárok és a biztonsági erők közt, és ebben Naiku és több társa életét vesztette.

A koronavírus-járvány miatt március 25-én elrendelt országos házikarantén kezdete óta az indiai hadsereg fokozta a térségben a lázadók elleni hadműveleteit. Áprilisban legalább 25 gerilla és mintegy 12 indiai katona vesztette életét összecsapásokban, ez a legmagasabb halálozási arány tavaly augusztus óta, amikor Újdelhi visszavonta Dzsammu és Kasmír különleges alkotmányos státusát.

A himalájai Kasmíron három ország, India, Pakisztán és – kisebb részben – Kína osztozik. India és Pakisztán 1947-es függetlenné válása után háború robbant ki Kasmír birtoklásáért, ez még 1948-ban is tartott. A felek végül tűzszünetben állapodtak meg. Újdelhi akkor azt ígérte, hogy az ellenőrzése alatt álló területen az ENSZ által felügyelt népszavazást tart Kasmír önrendelkezési jogáról, de ez nem történt meg.

A 1980-as évek végén heves szeparatista fegyveres mozgalom bontakozott ki a területen, a Hizbul Mudzsáhidín pedig egyike a legrégebben alakult gerillacsoportnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában