kudarc

2020.10.04. 18:18

Rengeteg szavazót veszített a Momentum román testvérpártja (videó)

A baloldali Momentum elnöke, Fekete-Győr András a szeptember 27-i, romániai helyhatósági választáson is az erdélyi, partiumi, bánsági magyarok ellen kampányolt, azáltal, hogy a Momentum román testvérpártja, az USR-PLUS jelöltjeit támogatta a magyar indulókkal szemben. Fekete-Győr még videóüzenetben is kifejezte szimpátiáját. Azonban ez sem volt elegendő a sikerhez, hiszen országos szinten az USR-PLUS 9 százalék alatti teljesítményt nyújtott, ami a tavalyi EP-választáson elért 22 százalék fölötti eredményhez képest drámai visszaesést jelent. A párt ismert embere, Andrei Caramitru szerint a kudarcért vállalnia kell a felelősséget a két társelnöknek, Ban Barnának és Dacian Cioloșnak, mégpedig úgy, hogy azonnali hatállyal lemondanak.

Szeptember 25-én az USR Bihar megyei szervezetének Facebook-oldalán megjelent videójában

Fekete-Győr András, a baloldali Momentum Mozgalom elnöke arra biztatta a magyarokat, hogy szavazzanak az USR-PLUS jelöltjeire.

Biztos, ami biztos, a magyar nyelven elhangzó felvétel románul volt feliratozva, ami arra enged következtetni, hogy az üzenet nem csak a magyaroknak szólt.

Az USR Bihar megyei Facebook-oldaláról a videó még aznap eltűnt, aztán néhány órára visszakerült, majd véglegesen eltűnt. Az Origonak azonban sikerült lementenie.

Fekete-Győr András ugyan a testvérpártjuk Bihar megyei szervezetének oldalán közzétett videóban beszélt, de ennek ellenére az „erdélyi magyarok„ kifejezést használta, noha köztudott, hogy Bihar nem a történelmi Erdély, hanem a Partium része.

Egyébként sem Fekete-Győr, sem a Momentum többi politikusa nem vállalta saját közösségi oldalán, hogy az USR-PLUS mellett, így a külhoni magyarok ellen kampányol.

Dacára Fekete-Győr támogatásának, az USR-PLUS katasztrofális vereséget szenvedett el Biharban, sem a megyei, sem a nagyváradi közgyűlésbe nem sikerült bekerülniük. Az időközben megjelent választási eredmények alapján megállapítható, hogy az USR-PLUS országos szinten jelentősen visszaesett. Caramitru a nagyon jelentős visszaesésért egyértelműen a Dan Barna-Dacian Ciolos társelnöki duót teszi felelőssé, akik a magyarországi Momentum politikusainak, különösen Fekete-Győrnek és Cseh Katalinnak az első számú romániai szövetségesei. Szerinte, amennyiben nem akar még jobban amortizálódni az USR-PLUS, Barnának és Cioloşnak azonnali hatállyal távozniuk kellene a pártszövetség éléről.

Az Origo teljes cikke itt érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában