fegyverszünet

2021.09.24. 09:41

Phenjan készen áll tárgyalni, ha Szöul felhagy az ellenségességgel és a kettős mércével

Észak-Korea készen áll tárgyalóasztalhoz ülni Dél-Koreával, de Szöulnak fel kell hagynia az ellenségességgel és a kettős mércével – jelentette ki pénteken Kim Dzsong Un észak-koreai vezető nagy befolyással rendelkező testvére, Kim Jo Dzsong.

Kim a dél-koreai elnök, Mun Dzse In megismételt felszólítására válaszolt, aki azt szorgalmazta, hogy közös nyilatkozatban zárják le hivatalosan az 1950 és 1953 közötti koreai háborút, amelynek csak fegyverszüneti egyezmény vetett véget, így a két ország hivatalosan a mai napig hadban áll egymással.

Phenjan a napokban hosszú hónapok után ismét ballisztikusrakéta-kíséretet hajtott végre, Szöul pedig tengeralattjáróról indítható rakétát próbált ki.

„Ha Dél-Korea elhatárolódik a múlttól, a provokációktól, attól, hogy nap mint nap kettős mércével bennünket bíráltak, visszaállítja az őszinteséget tettekben és szavakban, valamint felhagy az ellenségeskedéssel, akkor készen állunk a szoros kapcsolattartásra annak érdekében, hogy konstruktív tárgyalásokat kezdjünk kapcsolataink helyreállításáról és megerősítéséről” – szögezte le Kim Jo Dzsong.

A háborút lezáró esetleges nyilatkozatról azt mondta, hogy elsőként „kölcsönös tiszteletre van szükség, hátra kell hagyni az előítéleteket és a durván ellenséges politikákat és a kettős mércét”.

A napokban egy magas rangú észak-koreai diplomata durván visszautasította a lezáró nyilatkozat ötletét, mert szerinte az nem lenne más, mint az amerikai ellenségességet elleplező ködösítés. Szöul szerint viszont a nyilatkozat nagyon jelentőségteljes lépés lenne, mert alapul szolgálhatna a béketárgyalásokhoz és a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában