Ország-világ

2021.10.15. 07:26

Orbán Viktor: az oltatlanoknak a veszély sokkal nagyobb, mint korábban – HALLGASSA MEG!

Sok szomszédos országban már aggasztó a vírushelyzet, szerencsére Magyarországon magas az átoltottság, így jobban állunk – mondta ma reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök.

Budapest, 2021. október 8. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban adott interjúja előtt a Kossuth Rádió stúdiójában 2021. október 8-án.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Benko Vivien Cher

A negyedik hullám lassan bekeríti Magyarországot, főleg kelet felől, amit az is mutat, hogy riasztó a helyzet Romániában – közölte Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Hozzátéve: egy közös ellenség, a vírus ellen harcolunk.

A miniszterelnök kiemelte, hogy

mivel Romániában tele vannak a kórházak, ezért úgy döntöttek, hogy átvesznek 50 koronavírusos beteget. Elmondta azt is, hogy Romániában 29 százalék az átoltottság, nálunk viszont 59 százalékos ez az arány.

Tavaly háromszor annyi aktív fertőzött volt itthon is, és kétszer többen voltak kórházban, mint most. Ez is azt mutatja, hogy az oltás működik – rögzítette a kormányfő.

Orbán Viktor kiemelte, hogy

nem lehet elkerülni a negyedik hullámot, mivel a delta variáns sokkal veszélyesebb, mint az eddigi volt.

„Abból kell kiindulni, hogy a veszély sokkal nagyobb, mint bármikor volt, ezért megpróbálunk jó példával elöl járni az oltatlanok számára” – húzta alá.

A koronavírus-fertőzés esélyének csökkentése érdekében a miniszterelnök szerint zárt terekben is érdemes lehet maszkot használni – írja a Magyar Nemzet.

„Azonban ne ringassuk magunkat abba a reménybe, hogy a maszk megvéd bennünket, mert nem így van. Aki szeretné megvédeni a saját és a szerettei egészségét, az vegye fel az oltást”

– fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: van vakcina, kórházi ágy, ápoló és orvos, mert az ország már nyáron felkészült arra, hogy képes legyen kezelni a következő hullámot. „A negyedik hullám Magyarországon még nem érte el azt a szintet, mint számos környező országban” – tette hozzá.

A magyar oltóanyaggyár elindulása kapcsán a miniszterelnök elmondta: fontos, hogy mire a gyár elkészül, addigra le kell fedni a kapacitását, tehát nemzetközi megrendelésekre is szükség van.

„Számomra azonban a legfontosabb kérdés a magyar vakcina”

– emelte ki, majd rámutatott: Magyarország is próbál saját fejlesztésű vakcinát előállítani, ami legalább annyira jó lesz, mint a többi elérhető oltóanyag. A hazai vakcina gyártásáig azonban szükség van a külföldi oltóanyagok gyártásának megrendelésére is, hiszen akkor tud működni a gyár, ha van megrendelése.

Bakondi György biztonságpolitikai tanácsadó szavaira reagálva, miszerint Európát körbezárták a migránsok, az EU pedig újra elkezdte erőltetni a kötelező kvótát, Orbán Viktor elmondta: ennek az az oka, hogy

a nyugatiak nem bíznak saját magukban, mert nem születik elegendő gyerek.

„Ők úgy gondolják, ha nem születik elég gyerek, akkor pótolni kell a hiányzókat, mert darab-darab szinten gondolkodnak” – mutatott rá. A miniszterelnök szerint Nyugat-Európa feladta, hogy biológiailag képes legyen fenntartani magát, mi azonban még harcolunk, a magyar fiatalok pedig akarnak gyereket.

A miniszterelnök kifejtette, hogy a Nyugat gondolkodását a gőg határozza meg, mivel ott nem érik be azzal, hogy sikeresek, hanem ragaszkodnak ahhoz is, hogy nekik van igazuk – a migráció kezelésében is.

„Nekik nem elég, hogy szabadok és úgy élnek, ahogy ők akarnak, mindenki ismerje el, hogy az ő döntésük egy jó döntés” – húzta alá Orbán Viktor, hozzátéve: az Európai Unióban lényeges, hogy mit gondol Németország egy adott kérdésben.

„Ha ránk akarnak tukmálni bármit, akkor a magyar ember megfeszül és ellenáll. Miközben érkezik a nyomás Nyugatról, Közép-Európában próbálunk ellensúlyt szervezni”

– rögzítette a miniszterelnök, aki arról is szólt, hogy Nyugaton azt találták ki, hogy Magyarország legyen egy ütközőzóna a migráció tekintetében is.

Van egy tapasztalatunk arról, hogy Nyugat-Európában miként gondolkodnak Közép-Európáról, ezért fontos, hogy megszervezzük magunkat – közölte Orbán Viktor, aki történelmi tapasztalatokra is hivatkozott, megjegyezve, hogy a nyugatiak mindig abban voltak érdekeltek, hogy a közép-európai térség ütközőzónaként védje őket a veszélyektől.

A beszélgetést itt is meghallgathatja:

A hatéves migrációs tapasztalat az EU-ban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor úgy reagált: a hiba beismerése hiányzik az európai politikából. Mint mondta:

soha egyetlen tagállami vezető nem mondta azt a migrációs válság kialakulása óta, hogy Magyarországnak igaza volt, amikor megépítettük a határkerítést.

Meg kell védeni a rezsicsökkentést

Az energiaár drágulása kapcsán a miniszterelnök emlékeztetett: a polgári kormány első éveiben a legelső harc az energiaárak kapcsán volt az unióval.

„Azok a nemzetközi multicégek, amik megvásárolták az energiaszolgáltatókat a szocialisták idején, a Gyurcsány-Bajnai-kormány az áremelési igényeikre mindig rábólintottak. Amikor 2010-ben a polgári kormány jött, nagy csata árán, de sikerült véget vetni a brüsszeli bürokratákkal szemben is. Bécsben ma kétszer drágább az áram, mint Budapesten, Berlinben pedig háromszorosa. Ugyanez igaz a gázra is” – mondta Orbán Viktor.

Rámutatott: a rögzített ár megvéd bennünket, hiába mozognak a piaci árak fölfelé.

„A baloldal állandóan azzal hozakodik elő, hogy vezessük be a piaci árat a gáz és az áram vonatkozásában is. Akkor azonban egy magyar háztartás 380–400 ezer forinttal többet fizetne egy évben. A rezsiharc eredményét meg kell védeni” – fogalmazott. Az európai helyzet kapcsán kiemelte: az EU vezetése nemhogy elismerné a tévedését az energiapolitikában, még rátesz egy lapáttal, és azt mondja, hogy különadó formájában a lakosságon hajtja be a kiadásokat.

„A V4-ek találkozóján megállapodtunk abban, hogy semmiképp sem járulunk hozzá ahhoz, hogy az unióban energiaárat emeljenek”

– emlékeztetett Orbán Viktor.

Egy olyan kultúra alakult ki a nyugat-európai országokban, hogy nem azt várják el a megválasztott politikusoktól, hogy irányt mutassanak, mivel úgy gondolják, hogy inkább jobb a gyenge vezető – rögzítette Orbán Viktor, hozzátéve: amikor a dolgok rosszul mennek és új jelenségek ütik fel a fejüket, akkor döntéseket kell hozni.

„Nem lehet menedzselgetni intézményeket. A mostani világ a lágy, puhány, uniszex megközelítést a politikában használhatatlanná tette” – hangsúlyozta a kormányfő.

„Ha a rezsiárak nőnek, akkor azt meg kell fékezni, a migrációt meg kell akadályozni, a járványt pedig az oltásokkal meg kell állítani”

– foglalta össze a miniszterelnök.

A szennyezőknek kell fizetniük

A miniszterelnök elmondta: a V4-ek visznek javaslatokat is a jövő heti európai csúcsra. „Mindenképpen átalakítanánk az árszabályozási rendszert, amit ma Európában használnak és kiküszöbölnénk a spekulációkat” – emelte ki, majd hozzátette: jelenleg olyan bonyolult rendszer működik Európában, amelynek következtében

a szennyezési kvótákkal kereskedni lehet a piacon.

„Amikor a pénztőkét beengedik oda, ahol az emberek ellátási biztonságának kellene elsőbbséget adni, abból mindig baj van” – fogalmazott. Orbán Viktor hangsúlyozta: a V4-ek úgy gondolja, hogy az a rendszer, ami ma a spekulációnak teret nyit és felhajtja az árakat, rossz rendszer.

„Arról akarjuk meggyőzni a bizottságot, hogy álljon el attól a tervétől, hogy megemeli az adóját a családokat sújtó gépjárműadónak és házadóknak. Úgy nem lehet a klímarombolás ellen védekezni, hogy azt mondjuk az embereknek: fűtsetek kevesebbet és használjátok kevesebbet az autótokat”

– hangsúlyozta. Mint mondta:

a szennyezést okozó üzletágak nyerteseinek profitjából kell egy részt visszaemelni és klímavédelmi célokra fordítani.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban adott interjúja előtt a Kossuth rádió stúdiójában, 2021. október 8-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában