Ország-világ

2020.06.19. 17:29

Nem született megállapodás

Komoly előrelépést sikerült tenni az európai uniós tagországok vezetőinek pénteki tanácskozásán, azonban továbbra is megosztottság mutatkozik köztük úgy a koronavírus-válság utáni fellendülést szolgáló helyreállítási alapot illetően, mint az unió 2021 utáni hosszú távú keretköltségvetésének esetében – közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a videokonferencia keretében tartott csúcsértekezletét követően Brüsszelben.

Úgy fogalmazott: a tagországok állam-, illetve kormányfői készen állnak arra, hogy a tárgyalások egy újabb szakaszára váltsanak.

Bejelentette, mivel további vitákra van szükség a helyreállítási csomag több részletét illetően, a tagállami vezetők július közepén újabb csúcstalálkozót tartanak immár személyes jelenléttel, és ezen – reménye szerint – áttörés várható a helyreállítási alapról, valamint a többéves keretköltségvetésről egyaránt.

Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről (Brexit) szólva Michel megerősítette, hogy az Egyesült Királyság nem kíván élni a jövőbeli kétoldalú kapcsolatrendszer kialakítását szolgáló átmeneti időszak meghosszabbításának lehetőségével, ez az időszak így december 31-én véget ér. Kijelentette, az idő szűkössége miatt fel kell gyorsítani a tárgyalásokat.

Az Európai Unió elkötelezett amellett, hogy mindkét fél számára megnyugtató megállapodás jöjjön létre Nagy-Britanniával a jövőbeli kapcsolatokról, de nem bármi áron – húzta alá. Hozzátette, hogy az EU álláspontja változatlan, alapvető fontosságúnak tartja a vállalatok számára az egyenlő versenyfeltételek biztosítását, valamint az ír határellenőrzés mind ez idáig rendezetlen kérdésének megoldását.

Beszámolt az Európai Tanács elnöke arról is, hogy az Európai Unió 2021. január végéig meghosszabbította az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciókat, mivel nem történt előrelépés a minszki megállapodások végrehajtásában. A szankciókat az EU az ukrajnai helyzetet destabilizáló orosz intézkedésekre válaszul vezette be 2014 júliusában. A korlátozó intézkedések a pénzügyi, az energetikai és a védelmi ágazatra, valamint a kettős felhasználású termékek területére irányulnak.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a pénteki megbeszélést előremutatónak nevezte. A tagállami vezetők ugyanis megértették, hogy a súlyos helyzet nagyratörő és közös választ igényel, amely ötvözi a szolidaritást, a beruházást és a reformokat.

Támogatták a brüsszeli testület azon szándékát, hogy a helyreállítási csomagról megállapodás szülessék még a nyári szünet előtt – mondta.

Angela Merkel német kancellár sajtóértekezletén azt mondta, olyan pozíciót sikerült elérni, amelyről végre megkezdődhetnek az érdemi tárgyalások.

Nem érte kritika az uniós bizottság azon javaslatát, amely szerint a helyreállítási csomagban a kölcsönök és a saját befizetések egyaránt jelen vannak. Noha a táborok erősen megosztottak, a vita ezt követően az arányokról és a számokról szólhat – közölte.

A helyreállítási alap, valamint a pénzügyi keret csak egyszerre fogadható el, ezért az álláspontoknak a következő tanácskozásig közeledniük kell – szögezte le a német kancellár.

Emmanuel Macron francia államfő azt mondta, nincs több idő, júliusban megállapodásra kell jutni a helyreállítási alapról. A megegyezés elmaradása rossz üzenetet hordoz, és aláássa az Európai Unióba vetett bizalmat.

Franciaország Németországgal összhangban kiáll amellett, hogy a 750 milliárd eurós csomagból 500 milliárd eurót hiteltámogatásként tartsanak meg – tette hozzá.

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői most először cseréltek véleményt az unió 2021-2027 közötti költségvetésének tervezetéhez szorosan kapcsolódó, a koronavírus-válság utáni fellendülést szolgáló pénzügyi helyreállítási csomagról.

Az Európai Bizottság által május végén bemutatott, hosszú távú gazdasági kilábalást támogató alap egyebek között abban segítené a tagországokat, hogy ne alakuljon ki lényeges eltérés gazdaságuk helyzetét illetően, ami az egységes piac működésére is káros hatással lenne.

Az EU hétéves költségvetésére épülő 750 milliárd eurós csomag finanszírozná továbbá az uniós politikákat, valamint hitelgaranciaként szolgálna a tagállamok számára, és beruházásaikat is ösztönözné. A bizottság tervei szerint az alap költségvetésének nagyobbik része vissza nem térítendő támogatásokból, egyharmad része pedig hitelekből állna. A kölcsönfelvétel önkéntes a tagállamok számára, míg a támogatásokból minden tagország részesülne.

A koronavírus-fertőzés európai megjelenése óta a pénteki volt az uniós tagállami vezetők ötödik videokonferenciája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában