illegális bevándorlás

2020.01.09. 20:59

Menedékkérők százait tartóztatták le Nigerben gyújtogatás miatt

Azzal vádolják őket, hogy felgyújtották sátrukat és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) több létesítményét.

Több mint 350 menedékkérőt, többségében szudáni állampolgárt tartóztattak le a hatóságok Nigerben. Mint azt egy helyi tisztségviselő az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta, a gyújtogatás azt követően történt, hogy az UNHCR védelmét élvező menedékkérők vasárnap tiltakozó megmozdulást tartottak a menekültstátuszért folyamodók kérelmének lassú elbírálása miatt, ami – mint az EFE hírügynökség megjegyezte – néha évekig is eltart.

A tüntetők ezenkívül kifogásolták bizonytalan életkörülményeiket, annak nehézségét, hogy tiszta ivóvízhez jussanak, az orvosi szolgáltatások hiányosságát, valamint a rossz minőségű élelmiszert is – mondta a spanyol hírügynökségnek telefonon Agadezből Souleymane Almou aktivista.

A tiltakozást követően résztvevők – többségében szudániak – felgyújtották a sátraikat és az UNHCR létesítményeinek egy jó részét, köztük a menedékkérők meghallgatására szolgáló irodákat.

A tábor elleni támadás miatt több száz – többségében Szudánból, illetve Líbiából és Algériából érkező – ember kénytelen a szabad ég alatt aludni az év leghidegebb napjain.

Alexandra Morelli, az UNHCR nigeri képviselője Agadezbe utazott a sürgősségi segély koordinálása érdekében, hivatalos támogatást kért a menedékkérők számára.

Az UNHCR mintegy 1000 fő befogadására alkalmas agadezi táborában jelenleg körülbelül 1400-an élnek.

A helyi ügyész a felelősök elszámoltatását ígérte, akik közül néhányat már börtönbe helyeztek ügyük tárgyalásáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában