Járvány

2021.02.23. 14:37

Meghaladta a húszezret a járvány áldozatainak száma Romániában

Romániában az utóbbi hetek stagnálása után ismét gyorsulni kezdett a koronavírus-járvány terjedése, kedden pedig meghaladta a húszezret a járvány eddigi áldozatainak száma.

A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentése szerint az elmúlt 24 órában kiugróan sok, 119 koronavírusos beteg halt meg. A járványnak tulajdonítható elhalálozások száma hetek óta csökkenő tendenciát mutatott, az utóbbi két hét adatai alapján most a napi 67 haláleset számítana átlagosnak.

Az elmúlt napon 3382 új fertőződést diagnosztizáltak: ez is több mint 40 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát.

Egy hete ismét növekedni kezdett, kedden pedig megközelítette a 7500-at a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma, és több mint 40-nel emelkedett a súlyos esetek száma: jelenleg 978 beteget ápolnak a Covid-kórházak intenzív osztályon.

A hatóságok egyelőre kizárják egy újabb teljes zárlat lehetőségét, és megelőzéssel, a jelenlegi korlátozások – éjszakai kijárási tilalom, a gyülekezés korlátozása, kötelező maszkviselés – fegyelmezett betartatásával akarják megelőzni a harmadik fertőzési hullám begyűrűzését az országba.

Romániában az új fertőződéseknek a lakosság számához viszonyított arányától függ az, hogy egy-egy településen kinyithatnak-e a vendéglátóhelyek, az iskolák, és a kulturális intézmények. Az utóbbi hetekben a csökkenő esetszámok eredményeképp az ország 41 megyéje közül harminc már a legenyhébb (zöld), tíz pedig a közepes (sárga) besorolásba került, csak Temes megye maradt a „vörös” zónában, három ezrelék feletti fertőzés aránnyal.

A legszigorúbb korlátozásokat továbbra is betartani kénytelen települések – köztük Temesvár és Kolozsvár – polgármesterei azonban lázongani kezdtek, mert szerintük Romániában azokat a megyéket „jutalmazzák” a járványügyi szigor enyhítésével, ahol nagyon kevés tesztet végeznek.

A két nagyváros elöljárói azt hangoztatják: a fertőzési ráta megállapításánál nem mindegy, hogy egy megyében 2500 embert tesztelnek egy nap vagy 40-et. Dominic Fritz temesvári és Emil Boc kolozsvári polgármester azt követelte: a járványügyi operatív törzs vegye figyelembe az elvégzett tesztek számát is, és ne azokat „büntesse” karanténnal, az iskolák bezárásával, akik sokat tesztelnek, és nem hajlandók becsapni magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában