bűncselekmény

2021.02.04. 12:43

Meggyilkoltak egy Hezbollahot bíráló értelmiségit Libanonban

A síita vallású kutató és esszéíró a vallás és az állam szétválasztásának és a demokráciának a szószólója volt.

Holtan találtak csütörtökön Lokman Szlim libanoni értelmiségire a közel-keleti ország déli részén, a radikális síita Hezbollah szervezetet gyakran élesen bíráló férfivel golyó végzett – mondta el egy névtelenül nyilatkozó biztonsági forrás.

A síita vallású kutató és esszéíró a vallás és az állam szétválasztásának és a demokráciának a szószólója volt. Gyakran kifogásolta, hogy a libanoni politikai életben túlságosan hangsúlyos szerepet játszik a vallás. Libanon egy társadalmilag és vallásilag megosztott, sokszínű ország, ahol a legnagyobb felekezeteket a síita muszlimok, a szunnita muszlimok, valamint a maronita keresztények alkotják, de élnek az országban drúzok, görögkeleti katolikusok, örmény ortodoxok, valamint káldeus keresztények is.

Szlim korábban jelezte: többször megfenyegették a Hezbollahhal szemben ellenséges álláspontja miatt. A síita pártot Teherán támogatja.

Az 58 éves férfit fejbe lőtték, holtteste az autójában volt az ország déli részén található al-Adusszíje régióban. Felesége és lánya szerda este tudatták, hogy csaknem egy napja nem tudják elérni.

Mohamed Fahmi libanoni belügyminiszter szörnyű bűncselekménynek nevezte a történteket, és megjegyezte: kapcsolatba lépett a biztonsági illetékesekkel, hogy kövesse a nyomozás alakulását.

Szlim számos alkalommal találkozott Libanonba látogató magas rangú amerikai tisztségviselőkkel, ezért a Hezbollah-párti sajtó sűrűn támadta.

A kutató emellett gyakran kifogásolta a Hezbollah és az Amal nevű párt monopolhelyzetét a síita közösségen belül. Az értelmiségi otthona előtt többször tartottak feszült légkörű összejöveteleket, és állítólag egy plakátot ragasztottak háza falára, amelyen árulónak nevezték és megfenyegették.

Szlim egy közleményben azt írta: bármi baja essék neki vagy családjának, azért Haszan Naszralláhot, a Hezbollah vezetőjét és Nabih Berrit, a parlament házelnökét és az Amal párt vezetőjét terheli a felelősség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában